Perubahan Buah Ciku (Achras Sapota L.) Semasa Perkembangan Dan Kesan Suhu Serta Pembungkusan Semasa Penyimpanan

Buah ciku jenis"Betawi"mencapai kematangan fisiologi pada umur enam bulan selepas pemekaran bunga. Berat, isipadu dan saiz (panjang dan garis pusat) mempunyai korelasi yang bermakna dengan umur terutama sekali saiznya. Ketumpatan buah tidak berubah semasa kematangan (p < 0.05), oleh...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Taufik
Format: Thesis
Language:English
Malay
Published: 1994
Online Access:http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/11830/
http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/11830/1/FSMB_1994_5_A.pdf
id upm-11830
recordtype eprints
spelling upm-118302012-07-02T01:14:20Z http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/11830/ Perubahan Buah Ciku (Achras Sapota L.) Semasa Perkembangan Dan Kesan Suhu Serta Pembungkusan Semasa Penyimpanan Taufik , Buah ciku jenis"Betawi"mencapai kematangan fisiologi pada umur enam bulan selepas pemekaran bunga. Berat, isipadu dan saiz (panjang dan garis pusat) mempunyai korelasi yang bermakna dengan umur terutama sekali saiznya. Ketumpatan buah tidak berubah semasa kematangan (p < 0.05), oleh itu ia tidak boleh dijadikan sebagai indeks kematangan. Pada umur enam bulan selepas pemekaran bunga, kulit buah berwarna hijau muda bila diguris, pulpanya berwarna coklat muda, manakala bijinya berwarna hitam dan keras. Semasa kematangan fisiologi, ketegasan, kandungan lembapan, tanin dan pektio mencapai tahap maksimum. Asid tertitrat dan asid askorbik meningkat bingga bulan kelima dan kemudian menurun. Sebaliknya pH menurun hingga bulan kelima dan meningkat selepas itu. Jumlah gula, fruktosa, glukosa, sukrosa dan jumlah pepejal larot meningkat di sepanjang perkembangan buah. Pada masa yang sama kandungan kanji menurun. 1994-05 Thesis NonPeerReviewed application/pdf en http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/11830/1/FSMB_1994_5_A.pdf Taufik , (1994) Perubahan Buah Ciku (Achras Sapota L.) Semasa Perkembangan Dan Kesan Suhu Serta Pembungkusan Semasa Penyimpanan. Masters thesis, Universiti Pertanian Malaysia. Malay
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Putra Malaysia
building UPM Institutional Repository
collection Online Access
language English
Malay
description Buah ciku jenis"Betawi"mencapai kematangan fisiologi pada umur enam bulan selepas pemekaran bunga. Berat, isipadu dan saiz (panjang dan garis pusat) mempunyai korelasi yang bermakna dengan umur terutama sekali saiznya. Ketumpatan buah tidak berubah semasa kematangan (p < 0.05), oleh itu ia tidak boleh dijadikan sebagai indeks kematangan. Pada umur enam bulan selepas pemekaran bunga, kulit buah berwarna hijau muda bila diguris, pulpanya berwarna coklat muda, manakala bijinya berwarna hitam dan keras. Semasa kematangan fisiologi, ketegasan, kandungan lembapan, tanin dan pektio mencapai tahap maksimum. Asid tertitrat dan asid askorbik meningkat bingga bulan kelima dan kemudian menurun. Sebaliknya pH menurun hingga bulan kelima dan meningkat selepas itu. Jumlah gula, fruktosa, glukosa, sukrosa dan jumlah pepejal larot meningkat di sepanjang perkembangan buah. Pada masa yang sama kandungan kanji menurun.
format Thesis
author Taufik ,
spellingShingle Taufik ,
Perubahan Buah Ciku (Achras Sapota L.) Semasa Perkembangan Dan Kesan Suhu Serta Pembungkusan Semasa Penyimpanan
author_facet Taufik ,
author_sort Taufik ,
title Perubahan Buah Ciku (Achras Sapota L.) Semasa Perkembangan Dan Kesan Suhu Serta Pembungkusan Semasa Penyimpanan
title_short Perubahan Buah Ciku (Achras Sapota L.) Semasa Perkembangan Dan Kesan Suhu Serta Pembungkusan Semasa Penyimpanan
title_full Perubahan Buah Ciku (Achras Sapota L.) Semasa Perkembangan Dan Kesan Suhu Serta Pembungkusan Semasa Penyimpanan
title_fullStr Perubahan Buah Ciku (Achras Sapota L.) Semasa Perkembangan Dan Kesan Suhu Serta Pembungkusan Semasa Penyimpanan
title_full_unstemmed Perubahan Buah Ciku (Achras Sapota L.) Semasa Perkembangan Dan Kesan Suhu Serta Pembungkusan Semasa Penyimpanan
title_sort perubahan buah ciku (achras sapota l.) semasa perkembangan dan kesan suhu serta pembungkusan semasa penyimpanan
publishDate 1994
url http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/11830/
http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/11830/1/FSMB_1994_5_A.pdf
first_indexed 2018-09-07T13:09:48Z
last_indexed 2018-09-07T13:09:48Z
_version_ 1610954350649147392