العلامة عبد الرحمن بلفقيه ومنهجه الاستدلالي العقدي على السمعيات (جمعا ودراسة) - سوادي، عبد الخالق محمد حسين (2021)
Pengenalan: Abdul Rahman Balfaqih merupakan salah seorang tokoh ilmuwan institusi pendidikan di Hadramaut. Beliau banyak menghasilkan penulisan dan berperanan besar dalam mempertahankan akidah. Namun tidak banyak kajian akademik dilakukan terhadap buku beliau yang menunjukkan perlunya para pengkaji menjelaskan metodologi pendalilannya dalam buku tersebut. Masalah kajian ini berkisar bagi menjawab tohmahan yang dilemparkan kepada ulama Hadramaut berkaitan akidah mereka dengan tuduhan melakukan syirik, bidaah dan khurafat bertitik-tolak daripada kurangnya pengetahuan berkaitan metodologi pendalilan akidah beliau. Justeru, kajian ini bertujuan menghuraikan ketokohan Abdul Rahman Balfaqih dari aspek sahsiah dan kedudukannya yang tinggi dalam bidang keilmuan dan suasana politik serta sosial yang berlaku pada zamannya. Kajian juga bertujuan mengupas metodologi Abdul Rahman Balfaqih menerusi kitab karangan beliau berkaitan akidah yang tertumpu dalam perkara Sam'iyyat. Metode: Kajian ini merupakan kajian kualitatif dengan menggunakan kaedah induktif berasaskan pengumpulan maklumat daripada buku biografi, sejarah dan buku akidah bagi mengetahui kehidupan dan peribadi Abdul Rahman Balfaqih serta keadaan politik, ekonomi, sosial dan gerakan keilmuan pada zaman tersebut. Selain itu, kajian ini juga mengkaji peranan yang dimainkan beliau dan kesannya dalam membentuk sahsiah beliau, selain untuk mengetahui metodologi pendalilannya dalam akidah. Kajian juga menggunakan pendekatan analisis deskriptif bagi menganalisis bahan ilmiah yang diekstrak daripada buku sejarah dan biografi selain buku beliau dalam akidah terutamanya perkara Sam'iyyat untuk mendapatkan idea penting dan teori umum berkenaan metodologi pendalilan dalam akidah, kemudian menyusunnya secara sistematik dan teratur. Keputusan: Kajian mendapati Abdul Rahman Balfaqih memulakan pembelajaran dalam usia muda dan telah mula mengajar serta memberi fatwa sebelum usia 20 tahun. Keilmuan beliau sangat terserlah sehingga diberi gelaran ulama' terulung dunia. Beliau bermazhab Syafie dengan aliran Asha'irah. Situasi pada zaman beliau kucar-kacir disebabkan kekacauan politik antara kaum yang disebabkan pembahagian Hadramaut kepada dua kuasa yang berseteru; Al-Kathiriah dan AlQa'itiah. Sumber rujukan pendalilan beliau dalam Sam'iyyat adalah pelbagai, dengan bersandarkan kepada al-Quran dan hadis Mutawatir dan hadis Ahad, tafwidh, takwil dan hujah akal dengan syarat disokong oleh ayat al-Quran atau hadis Mutawatir. Metodologi beliau dalam asas pendalilan mengenai perkara ghaibiyyat tidak bertentangan dengan mazhab Ahli Sunnah wal Jama'ah. Manakala beberapa perkara yang tidak jelas dalam kenyataannya pada akidah Sam'iyyat, masih ada asasnya mengikut pegangan ulama' muktabar. Kesimpulan: Kajian ini menyumbang dalam melengkapkan koleksi perpustakaan Islam dengan memperkenalkan salah seorang ilmuwan dari Hadramaut, yang hidup sekitar kurun ke-12 di samping memperkenalkan metodologi pendalilan beliau dalam akidah Sam'iyyat dan usaha beliau dalam mempertahankan institusi Sunni di Yaman.