Pengetahuan bahasa, strategi dan motivasi dalam meningkatkan kefahaman teks bahasa Arab - Mohd Hazli bin Yah@Alias
Kajian mengenai kefahaman bacaan teks dalam kalangan pelajar mendapat perhatian yang meluas di peringkat global. Sebilangan besar kajian tersebut membabitkan pembelajaran bahasa pertama (B1) dan hanya sebilangan kecil kajian dilakukan terhadap pembelajaran bahasa kedua (B2). Justeru, kajian ini dijalankan untuk menyelidiki tentang kefahaman bacaan teks dalam kalangan pelajar ketika melaksanakan aktiviti kemahiran membaca bahasa Arab. Kajian ini juga bertujuan mengkaji hubungan antara pemboIeh ubah pengetahuan bahasa, strategi bacaan, motivasi dan tahap kefahaman bacaan pelajar serta mengesyorkan model modifikasi kefahaman bacaan teks berdasarkan model kognitif. Sejumlah 520 orang pelajar tingkatan empat daripada sembiIan buah sekolah menengah agama di Terengganu telah dipilih melalui teknik pensampelan rawak berstrata. Reka bentuk kajian kuantitatif ini adalah ecara kaedah tinjauan menggunakan soal selidik dan ujian sebagai instrumen kajian. Dapatan kajian menunjukkan tahap kefahaman bacaan teks pelajar secara keseluruhannya adalah rendah. Kefahaman teks berdasarkan kemahiran berfikir aras rendah (KBAR) adalah sederhana manakala kemahiran berfikir aras tinggi (KBA T) pula adalah rendah. Aspek pengetahuan bahasa yang merangkumi tahap pengetahuan edia ada, kosa kata dan tatabahasa adalah sederhana. Manakala tahap penggunaan strategi bacaan secara keseluruhannya adalah sederhana dengan Strategi Penyelesaian Masalah merupakan strategi paling tinggi penggunaannya. Tahap motivasi pelajar ketika rnembaca teks Arab secara keseluruhannya adalah tinggi dan pelajar lebih terdorong dengan motivasi ekstrinsik berbanding intrinsik. Menerusi analisis Permodelan Persamaan Berstruktur ( EM), kajian ini mengesahkan model modifikasi kefahaman bacaan teks berasaskan model kognitif berupaya menjelaskan kesepadanan data bagi kesemua pernboleh ubah yang dikaji. Dapatan ini menunjukkan terdapat hubungan signifikan antara pemboleh ubah peramal dengan pemboleh ubah bersandar. Dapatan analisis SEM juga menunjukkan motivasi bacaan merupakan pemboleh ubah kawalan (moderator) dalam hubungan antara pengetahuan bahasa, strategi bacaan dan kefahaman bacaan teks. Kesimpulan, hasil kajian ini memberi impak dalam merekayasa aktiviti pengajaran dan pembelajaran kemahiran membaca bahasa Arab. Implikasi dan cadangan turut dikemukakan bagi memberi input kepada guru dan pihak yang terlibat.