Penerimaan masyarakat Kelantan terhadap uslub dakwah dalam politik - Nor Bahiah Jailami binti Ab Rahman
Pengenalan: Pendirian politik masyarakat Kelantan yang secara relatifnya dikatakan memiliki latar belakang agama yang kukuh adalah sesuatu yang menarik untuk dikaji. Ini kerana penerimaan politik masyarakat Kelantan memperlihatkan kelainan kerana faktor penerimaan mereka sering dikaitkan dengan pendekatan yang berkaitan dengan agama seperti aspek sahsiah, corak pembangunan dan penerapan nilai. Bagaimanapun, tidak banyak kajian yang memberi tumpuan kepada penggunaan uslub yang berkesan dalam mempengaruhi penerimaan politik masyarakat Kelantan kerana kajian terhadap uslub sedia ada kurang mcmbincangkan uslub berkaitan dengan agama. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti uslub dakwah dalam politik yang dapat diterima oleh masyarakat Kelantan, dengan memfokuskan kepada tiga pendekatan utama iaitu sahsiah, pembangunan berteraskan Islam dan penerapan nilai Islam. Metode: Reka bentuk kajian ini adalah kajian kes dengan menggunakan kaedah gabungan. Data kajian dikumpul menggunakan teknik analisis dokumen, temu bual berstruktur dan disokong dengan data daripada soal selidik. Bagi proses temubual, teknik persampelan bertujuan digunakan dengan melibatkan sembilan orang peserta kajian yang terdiri daripada wakil rakyat, golongan profesional dan penggawa. Saiz bagi sampel soal selidik pula melibatkan sejumlah 390 orang. Data dianalisis menggunakan kaedah analisis deskriptif yang merangkumi anal isis induktif dan deduktif. Analisis induktif digunakan bagi mengenalpasti uslub yang digunakan bagi membentuk satu penerimaan masyarakat. Analisis deduktif pula akan rnenghuraikan penerimaan masyarakat secara menyeluruh bersandarkan kepada pelaksanaan uslub dakwah dalam politik yang dikemukakan. Keputusan: Hasil kajian mendapati penggunaan pendekatan dalam uslub dakwah seperti sahsiah, pembangunan berteraskan Islam dan penerapan nilai Islam dalam urus tadbir mernpengaruhi penerimaan masyarakat. Melalui sahsiah, terdapat tiga elemen yang menyokong penerimaan politik masyarakat iaitu mesra rakyat dan senang berbicara, keperibadian beragama, dan kepimpinan profesional. Tcrdapat dua elemen melalui aspek pembangunan berteraskan Islam iaitu kebajikan dengan rnemberi hak, menyedia kemudahan dan menaik taraf kehidupan masyarakat, dan hiburan. Terdapat dua elemen melalui aspek penerapan nilai Islam iaitu dasar Islam yang diterapkan dalam dasar kerajaan dan perlembagaan parti. Kesimpulan: Kejayaan politik Islam memerintah Kelantan dilihat daripada perspektif dakwah sebagai satu simbol kejayaan dalam penggunaan uslub dakwah dalam politik. Kajian ini dapat dijadikan rujukan bagi rnembantu ahli politik untuk rnengatur strategi yang lebih berkesan sebagai seorang pendakwah. Kajian ini juga dapat memenuhi keperluan untuk mengenal pasti trend semasa penerimaan politik masyarakat Islam di Kelantan.