Pembinaan instrumen kepulihan penagihan dadah untuk mengukur tahap kesembuhan penagih di pusat pemulihan - Siti Norashida binti Mohd Rashid
Kajian psikologikal berkenaan kepulihan ketagihan dadah berkembang dan bertambah secara dinamik selari dengan masalah dadah yang wujud di dunia. Kepulihan ketagihan dadah merupakan faktor asas untuk penagih dadah memulakan kehidupan nomal dan kembali ke pangkuan masyarakat semula. Hal ini menjadi tahap penting dalam rawatan dadah kerana dapat menjadi petunjuk atau bukti sama ada prosedur yang digunakan semasa rawatan itu sesuai atau tidak untuk membantu penagih dadah daripada ketagihan dadah. Kajian ini bertujuan untuk membina satu instrumen kepulihan dadah dan mengukur tahap kesembuhan penagih dadah yang dirawat di pusat pemulihan. Seramai 123 penagih dadah yang dirawat di Cure & Care Rehabilitation Centre (CCRC) di Besut, Terengganu dipilih sebagai responden kajian. Instrumen yang digunakan untuk menemu bual responden bagi mengumpul maklumat kajian ini dibina berdasarkan kerangka konseptual yang dibentuk dan diolah daripada kajian-kajian lepas oleh pengkaji lain. Instrumen ini dinamakan sebagai Ujian Kepulihan Penagihan Dadah (Drug Addiction Recovery Test - DART) dan dibina mengikut enam langkah berdasarkan ubahsuai proses pembinaan Instrumen Miller et al. (2013). Instrumen ini mengandungi empat komponen utama iaitu kebergantungan dadah, relaps, resilensi dadah dan kekuatan mental yang dikembangkan menjadi empat sub-instrumen untuk DART iaitu Penilaian Kebergantungan Dadah (Drug Dependency Assessment - DDA), Penilaian Kemungkinan Relaps Dadah (Drug Possible Relapse Assessment - DPRA}, Penilaian Resiliensi Dadah (Drug Resiliency Assessment - DRA) and Penilaian Kekuatan Mental Klien (Client Mental Strength Assessment - CMSA). Setiap komponcn mengandungi 20 item danjumlah keseluruhan item DART ialah 80. Analisis Faktor digunakan untuk menentukan keabsahan item psikometrik instrumen berkenaan yang berkait secara langsung dengan kepulihan penagihan dadah. Kajian ini mendapati bahawa nilai Cronbach Alpha bagi empat komponen DART ialah 0.790 untuk DDA, 0.873 untuk DPRA, 0.881untuk DRA, dan 0.845 untuk CMSA. Dari segi tahap kesembuhan responden di CCRC Besut pula, kajian ini menunjukkan 52.03% responden boleh dibebaskan sepenuhnya, 36.59% responden boleh dibebaskan sebagai pesakit Iuar, 8.94% responden tidak boleh dibebaskan dan perlu diberikan pemantauan, dan 2.44% responden tidak boleh dibebaskan dan perlu menjalani rawatan secara intensif. Kajian ini membuktikan instrumen yang dibina itu boleh digunakan untuk mengukur tahap kesembuhan penagih dadah yang sedang menjalani rawatan dadah di pusat pemulihan tersebut. Kesimpulannya, instrumen ini perlu menjalani beberapa siri ujian lagi untuk memastikannya menjadi satu instrumen yang boleh dipercayai untuk kegunaan akan datang. Kajian ini dan instrumen DART yang dibina ini diharapkan dapat membantu kerajaan terutamanya CCRC untuk merawat penagih dadah daripada masalah ketagihan dadah dengan lebih berkesan pada masa hadapan.