Pembinaan instrumen psikometrik untuk mengukur tahap tingkahlaku hasrat bunuh diri dalam kalangan penagih dadah di pusat pemulihan - Norshahira binti Osman
Masalah ketagihan dadah telah dikenal pasti sebagai salah satu faktor berisiko tinggi dan berkait rapat dengan tingkahlaku hasrat bunuh diri. Banyak kajian melaporkan bahawa tingkahlaku hasrat bunuh diri ini semakin meningkat dalam kalangan penagih dadah. Pengesanan awal hasrat bunuh diri dalam kalangan penagih adalah penting untuk memastikan mereka tidak mengambil tindakan selanjutnya yang boleh menyebabkan kematian. Kajian ini dilakukan untuk membina satu instrumen tingkahlaku hasrat bunuh diri dalam kalangan penagih dadah bagi mengesan tahap hasrat bunuh diri mereka. Instrumen psikometrik ini dibina berdasarkan situasi di Malaysia. Instrumen yang dibina untuk kajian ini dinamakan sebagai Ujian Tingkahlaku Hasrat Bunuh Diri (Suicidal Ideation Behaviour Assessment - SIBA). Pembinaan instrumen itu dibuat berdasarkan satu kerangka konseptual yang dibentuk secara hipotetikal dan hasil kajian pengkaji-pengkaji terdahulu yang telah membuat penelitian secara mendalam tentang hubungan penagihan dadah dengan tingkahlaku hasrat bunuh diri. Instrumen ini mengandungi empat komponen iaitu konflik interpersonal, kecelaruan emosi, kemurungan, dan putus harapan. Setiap komponen SIBA mengandungi 10 item dan jumlah keseluruhannya ialah 40 item. Analisis Faktor Eksploratori (Exploratory Factor Analysis - EFA) digunakan untuk menentukan keabsahan dan kebolehpercayaan setiap item dalam komponen-komponen tersebut. Dalam hal ini, seramai 123 penagih yang dirawat di Cure & Car Rehabilitation Centre (CCRC) Besut, Terengganu dipilih sebagai responden kajian untuk pengujian instrumen ini. Kajian ini mendapati bahawa nilai Cronbach Alpha bagi komponen konflik interpersonal ialah 0.86, kecelaruan emosi ialah 0.86, kemurungan ialah 0.83, dan putus harapan ialah 0.90. ilai-nilai Cronbach Alpha ini menunjukkan bahawa tahap kebolehpercayaan komponen-komponen tersebut adalah tinggi. Dari segi keabsahan item-item yang digunakan nilai factor loading yang diperoleh ialah 0.45-0.87. Julat nilai ini menunjukkan bahawa item-item tersebut boleh diterima dan sesuai untuk instrumen ini. Analisis deskriptif mendapati bahawa 52.85% penagih di CCRC Besut mempunyai tahap hasrat bunuh diri yang rendah, 21.95% berada pada tahap sederhana, 0.31 % pada tahap tinggi, dan 0.81 % pada tahap sangat tinggi. Kesimpulannya, kajian ini dapat menunjukkan bahawa instrumen yang dibina ini boleh diguna pakai untuk mengukur tahap tingkahlaku hasrat bunuh diri dalam kalangan penagih dadah yang sedang menjalani rawatan di pusat pemulihan tersebut. Pada masa akan datang, instrumen ini dicadangkan agar menjalani beberapa siri ujian lagi untuk memastikannya menjadi satu instrumen yang lebih berkesan dan berguna dengan keperluan semasa. Instrumen SIBA yang dibina ini diharapkan dapat memberikan sumbangan yang besar kepada kerajaan terutamanya CCRC dalam usaha membantu penagih yang mempunyai tingkahlaku hasrat bunuh diri untuk diberikan perhatian dan perkhidmatan sokongan psikososial yang lebih baik.