Penilaian pelaksanaan kurikulum Tahfiz Al-Quran di Sekolah Menengah Imtiaz negeri Terengganu - Muhammad Zawawi bin Muhammad Ali@Yusof
Hafazan al-Quran merupakan kurikulum yang dilaksanakan secara bersepadu bersama kurikulum akademik di SM IMTIAZ Terengganu. Pihak berkepentingan, khususnya ibu bapa meletakkan harapan yang tinggi untuk melihat anak-anak mereka meraih kejayaan dalam kedua-dua bidang tersebut. Sehubungan itu kajian ini bertujuan untuk menilai pelaksanaan kurikulum tahfiz al-Quran di Sekolah Menengah IMTIAZ Negeri Terengganu, Malaysia. Kajian ini menggunakan reka bentuk penilaian yang berasaskan Model Penilaian CIPP yang menumpukan komponen konteks, input, proses dan produk. Kajian ini menggunakan instrumen soal selidik guru dan pelajar serta analisis dokumen bagi mencapai objektif kajian. Kajian ini melibatkan 149 guru tahfiz dan 379 pelajar Tingkatan 5 di lima buah SM IMTIAZ di seluruh negeri Terengganu. Instrumen kajian menggunakan instrumen sedia ada yang telah diubahsuai oleh penyelidik dan disahkan kandungannya oleh panel rujukan pakar. Tahap nilai kebolehpercayaan Alpha Cronbach bagi semua bahagian dalam dua set soal selidik adalah tinggi (>0.9). Dua set soal selidik tersebut digunakan untuk mendapat data penilaian konteks, input, proses dan produk (impak, keberkesanan, kemarnpanan dan kebolehpindahan) yang diedarkan kepada guru dan pelajar. Data kuantitatif daripada dua set soal selidik dianalisis secara deskriptif menggunakan Statistical Package for Social Sciences (SPSS ) untuk mendapatkan kekerapan, peratus, min dan sisihan piawai. Dapatan kajian menunjukkan kesemua elemen dalam komponen penilaian konteks berada pada tahap tinggi. Dapatan dalam kompenan penilaian input juga berada pada tahap tinggi kecuali elemen peruntukan masa berada pada tahap sederhana tinggi. Dapatan komponen penilaian proses berada pada tahap tinggi pada elemen strategi, kaedah, teknik, aktiviti, adab dan penilaian. Manakala elemen penggunaan ABH dalam pengajaran dan pembelajaran tahfiz berada pada tahap sederhana tinggi. Dapatan dalam penilaian produk yang mengandungi elemen penilaian impak, keberkesanan, kemampanan dan kebolehpindahan pula berada pada tahap tinggi. Basil keseluruhan dapatan kajian menunjukkan pelaksanaan kurikulum tahfiz SM IMTIAZ sudah berada pada landasan yang betul dan sedikit penambahbaikan perlu dilakukan oleh pihak pengurusan IMTIAZ dalam aspek kelengkapan dan penggunaan ABH. Dapatan ini juga diharapkan dapat membantu pihak-pihak yang berkepentingan untuk meningkatkan keberkesanan pelaksanaan pendidikan tahfiz di institusi masing-masing dan memartabatkan pendidikan tahfiz di Malaysia.