Kesan iklim sekolah dan personaliti Muslim terhadap efikasi kendiri guru pendidikan Islam bagi pendidikan khas di Malaysia - Nor Asmawati binti Ismail
Perbezaan individu, kepelbagaian aras kognitif dan kecelaruan tingkah laku dalam kalangan Murid Berkeperluan Khas (MBK) merupakan cabaran yang besar kepada guru-guru yang mengajar di Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI). Justeru, setiap guru perlu mengatur strategi pengajaran dan pemudahcaraan yang bersesuaian dengan tahap kebolehan MBK. Selain daripada itu guru perlu membina efikasi kendiri agar mereka mempunyai kepercayaan dan keyakinan diri ketika sesi pengajaran di dalam kelas. Namun, kajian lepas membuktikan bahawa guru kurang yakin apabila berhadapan dengan murid pendidikan khas, menyebabkan efikasi kendiri guru berada pada tahap sederhana dalam aspek strategi pengajaran, pengurusan kelas dan penglibatan murid. Bagi melahirkan guru yang berefikasi tinggi, iklim sekolah perlu berada dalam suasana harmoni. Begitu juga guru perlu menzahirkan personaliti yang terpuji agar dapat dicontohi oleh murid di samping membina keyakinan pada diri sendiri. Justeru, tujuan kajian ini adalah untuk mengukur kesan iklim sekolah dan personaliti Muslim terhadap peningkatan efikasi kendiri guru. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif melalui kaedah tinjauan yang melibatkan 400 orang guru Pendidikan Islam bagi Pendidikan Khas sekolah rendah di Malaysia. Teknik pensampelan yang digunakan ialah rawak berstrata. Bagi tujuan pengumpulan data, kajian ini mengadaptasi instrumen Organizational Health Inventory-for Elementary School, The Muslim Religiosity- Personality Inventory dan Teachers' Sense of Efficacy Scale. Seterusnya, data dianalisis menggunakan statistik deskriptif dalam bentuk sisihan piawai, min, kekerapan dan peratus. Manakala statistik inferensi yang dijalankan ialah ujian-t, ANOVA dan analisis Pemodelan Persamaan Berstruktur dengan menggunakan Analysis of Moment Structures (AMOS). Dapatan kajian menunjukkan iklim sekolah, personaliti Muslim dan efikasi kendiri guru berada pada tahap yang tinggi. Selain itu, tidak terdapat perbezaan yang signifikan secara statistik bagi efikasi kendiri guru berdasarkan faktor jantina, manakala terdapat perbezaan yang signifikan secara statistik bagi efikasi kendiri guru berdasarkan faktor umur dan pengalaman mengajar. Kajian ini juga menunjukkan terdapat pengaruh yang signifikan antara iklim sekolah terhadap personaliti Muslim, iklim sekolah terhadap efikasi kendiri dan personaliti Muslim terhadap efikasi kendiri. Kajian ini memberi sumbangan kepada sistem pendidikan Malaysia dengan membuktikan bahawa efikasi kendiri guru akan meningkat sekiranya guru berada dalam iklim sekolah yang sihat. Hubungan sosial yang baik dalam kalangan warga sekolah serta kepimpinan guru besar yang berkaliber akan menyebabkan guru bertambah yakin dalam proses pengajaran. Di samping itu, personaliti guru dalam aspek amalan kerohanian dan tingkah laku prososial turut menyumbang ke arah peningkatan efikasi kendiri.