Efikasi kendiri penguasaan bahasa Arab dan implikasi terhadap pencapaian akademik pelajar - Ruslimi bin Zakaria
Bahasa Arab telah lama diperkenalkan dalam sistem pendidikan di Malaysia dan rnenjadi subjek bahasa pilihan yang penting di sekolah. Namun, sehingga hari ini, pencapaian Bahasa Arab dalam kalangan pelajar di peringkat menengah masih berada pada tahap sederhana. Pencapaian Bahasa Arab yang kurang memberangsangkan ini adalah disebabkan oleh efikasi kendiri penguasaan Bahasa Arab dalam kalangan pelajar yang kurang memuaskan. Efikasi kendiri penguasaan Bahasa Arab ialah suatu keyakinan dalam diri pelajar terhadap kemampuan dirinya untuk menguasai Bahasa Arab. Keyakinan yang tinggi akan memberi kesan yang positif terhadap hasil pembelajaran Bahasa Arab dan sebaliknya. Oleh itu, efikasi kendiri penguasaan Bahasa Arab perlu diberi perhatian serius bagi meningkatkan pencapaian Bahasa Arab dalam kalangan pelajar. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap efikasi kendiri penguasaan Bahasa Arab dalam kalangan pelajar sekolah menengah agama (SMA) dan sekolah menengah kebangsaan agama (SMKA) di daerah Besut, Terengganu. Kajian ini berbentuk deskriptif dan inferensi yang menggunakan kaedah kuantitatif. Lokasi kajian melibatkan sekolah menengah agama dan sekolah menengah kebangsaan agama ang terletak di bandar, pinggir bandar, dan luar bandar yang menawarkan mata pelajaran Bahasa Arab. Kaedah persampelan rawak mudah dan kaedah persampelan rawak berstrata digunakan dalam kajian ini. Sampel kajian adalah seramai 184 orang pelajar yang terdiri daripada 69 orang pelajar lelaki dan 115 orang pelajar perempuan. Pengumpulan data menggunakan borang soal selidik Efikasi Kendiri Penguasaan Bahasa Arab yang berasaskan Morgan Jinks Self Efficacy Scales (MJSES) Inventory ciptaan Morgan dan Jinks (1990). Manakala nilai pekali kebolehpercayaan Alpha Cronbach (MJSES) melalui kajian rintis dan analisis faktor ialah 0.73. Tatacara penganalisisan data adalah secara analisis Ujian t, ANOV A, korelasi dan regresi. Basil dapatan kaj ian menunj ukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan dari segi efikasi kendiri penguasaan Bahasa Arab di MA dan SMKA berdasarkan faktor jantina, jenis sekolah dan lokasi sekolah. Tetapi dapatan kajian menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara efikasi kendiri penguasaan Bahasa Arab dalam kalangan pelajar dengan faktor pencapaian akademik pelajar. Manakala keputusan analisis regresi menunjukkan terdapat kesan yang signifikan antara efikasi kendiri penguasaan Bahasa Arab terhadap pencapaian akademik. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa efikasi kendiri penguasaan Bahasa Arab berperanan sebagai faktor perarnal yang signifikan terhadap pencapaian akademik pelajar. Implikasi kajian ini dapat dimanfaatkan oleh guru-guru dan tenaga pengajar sebagai panduan dalarn menilai tahap efikasi kendiri penguasaan Bahasa Arab dalam kalangan pelajar bagi memastikan kecemerlangan pengua aan Bahasa Arab dapat dicapai. Kajian ini juga diharapkan dapat dijadikan bahan rujukan kepada pihak Kementerian Pendidikan Malaysia bagi merangka suatu kaedah dalam menggubal dasar-dasar pendidikan yang berkesan untuk meningkatkan tahap efikasi kendiri penguasaan Bahasa Arab dalam kalangan pelajar di Malaysia.