استخدام الافلام التعليمية في تعليم مهارة الكلام في المدارس الثانوية الاسلامية الحكومية النموذجية بمحافظة اتشيه دار السلام - عباس عبد الله، ذكريتي
Walaupun pendidikan bahasa Arab menjadi agenda utama di kebanyakan sekolah menengah Indonesia, amalan pengajaran bahasa Arab di Indonesia masih bergantung kepada kaedah tradisional, sekalipun perkembangan teknologi maklumat menuntut pemanfaatan teknologi dalam amalan pengajaran. Justeru, guru-guru bahasa Arab disarankan mengekploitasi kemajuan teknologi dalam membangunkan kemahiran bahasa Arab pelajar, lebih-lebih lagi aspek kemahiran bertutur kerana sebahagian besar kajian menyebut bahawa pertuturan melibatkan 95% aspek komunikasi. Kajian ini bertujuan untuk melihat kebolehlaksanaan pengajaran kemahiran bertutur bahasa Arab menggunakan filem pendidikan bagi pelajar tingkatan satu di sekolah-sekolah menengah Islam model di Aceh. Selain itu, kajian ini juga ingin mengetahui sejauh mana kesan pengajaran ini dalam pemerkasaan kemahiran bertutur pelajar, selain mengutarakan teknik dan strategi utama yang boleh diaplikasikan oleh guru dalam pengajaran kemahiran bertutur menggunakan filem pendidikan. Kaj ian ini menggunakan reka bentuk kajian tindakan di dalam kelas, yang menggabungkan kedua-dua kaedah kualitatif dan kuantitatif. Pelaksanaan kajian dijalankan dalam dua pusingan melalui empat fasa, iaitu; perancangan, pelaksanaan, pemerhatian dan refleksi. Kaj ian disertai oleh guru besar, guru dan 124 pelajar dari empat buah sekolah menengah agama Islam model di Banda Aceh, Meulaboh, Kota Biren dan Idi Rayuk. Data sekolah dikutip melalui pemerhatian dan temu bual guru besar dan guru, serta soal selidik dan ujian pertuturan pra dan pasca terhadap pelajar. Data pemerhatian dan temu bual dianalisis menggunakan pendekatan analisis tema bagi menjawab soalan kajian. Antara dapatan utama kajian ialah persepsi positif para guru besar dan guru terhadap kebolehlaksanaan pengajaran kemahiran bertutur bahasa Arab menggunakan filem pendidikan bagi meningkatkan tahap kemahiran bertutur dalam kalangan pelajar. Kajian juga menyarankan bahawa penggunaan filem pendidikan telah meningkatkan kemahiran bertutur pelajar dari segi kefahaman menyeluruh mereka terhadap filem pendidikan yang ditayangkan, serta penggunaan ungkapan yang betul dan kelancaran pertuturan mereka dalam ujian pasca yang dijalankan. Penggunaan filem pendidikan juga telah menyuburkan keberanian pelajar dan meningkatkan motivasi mereka untuk mernpelajari kemahiran bertutur bahasa Arab. Kajian ini menyimpulkan bahawa pengajaran kemahiran bertutur bahasa Arab menggunakan filem pendidikan akan menjadikan pengajaran lebih berkesan dan lebih menarik minat pelajar sekiranya disertai dengan kaedah dan strategi yang sesuai dari segi perancangan serta teknik pengajaran.