Strategi dan pelaksanaan iklim dini terhadap kemenjadian pelajar sekolah menengah agama - Raihan binti Mohd Arifin
Iklim dini merupakan persekitaran Islam serta amalan yang dilakukan berlandaskan cara hidup Islam. Dewasa ini masalah tingkah laku, buli, ponteng sekolah, kemurungan dan disiplin pelajar semakin meningkat sarna ada di dalam mahupun di luar negara. Masalah ini jika tidak diatasi akan memberikan impak yang negatif terhadap kemenjadian pelajar. Fenomena ini berlaku disebabkan kurang kesedaran guru berkaitan kepentingan iklim sekolah. Pencapaian pelajar hanya dilihat dari aspek akademik, namun tidak menyeluruh sebagaimana elemen kemenjadian pelajar yang menilai aspek akademik, kokurikulum dan juga sahsiah. Strategi yang digunakan melibatkan konstruk aktiviti, teladan, dan amali, manakala pelaksanaan pula melibatkan konstruk kepimpinan, persekitaran fizikal, kurikulum kokurikulum, dan hubungan komuniti. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap, hubungan perbezaan, serta pengaruh strategi dan pelaksanaan iklim dini terhadap kemenjadian pelajar di sekolah menengah agama. Pendekatan kuantitatif ini menggunakan reka bentuk kajian tinjauan. Kajian dijalankan di tiga jenis sekolah menengah agama di negeri Kelantan iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA), Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) dan Sekolah Agama Negeri (SAN). Sampel dipilih secara rawak berstrata untuk pemilihan sekolah dan juga rawak sistematik untuk pemilihan responden. Seramai 368 orang responden daripada sembilan buah sekolah menengah agama telah dilibatkan. Instrumen kajian yang digunakan ialah soal selidik tentang strategi dan pelaksanaan iklim dini serta sahsiah pelajar. Data kajian dianalisis dengan menggunakan ujian statistik deskriptif dan inferensi yang melibatkan ujian T, ANOV A dan Regresi Berganda. Dapatan kajian secara keseluruhannya menunjukkan bahawa pemboleh ubah strategi dan pelaksanaan berdasarkan konstruk berada pada tahap yang tinggi. Kajian ini memperlihatkan hubungan yang signifikan antara tahap pelaksanaan dengan strategi iklim dini, dan tahap pelaksanaan dengan kemenjadian pelajar. Selain itu, kajian menunjukkan tidak terdapat perbezaan signifikan pada strategi dan pelaksanaan iklim dini berdasarkan faktor jenis sekolah. Bagaimanapun, dapatan seterusnya menunjukkan strategi dan pelaksanaan iklirn dini memberi sumbangan yang besar terhadap kemenjadian pelajar. Hasil kajian menunjukkan strategi dan pelaksanaan iklim dini dapat memberi kesan positif ke arah pembentukan kemenjadian pelajar di sekolah menengah agama. Keadaan ini secara tidak langsung dapat memotivasikan guru dan pelajar untuk membina satu budaya sekolah berlandaskan cara bidup Islam yang mampu menghasilkan seorang muslim berkarakter baik dan seimbang dalam semua aspek. Kajian ini juga dapat memberikan sumbangan serta implikasi kepada pengetahuan, praktikal, teoretikal, dan empirikal dalam bidang pendidikan seterusnya dapat melahirkan generasi rabbani.