Sistem sokongan kehidupan golongan pekak di Terengganu - Siti Fazlina Ahmad; Universiti Sultan Zainal Abidin . Faculty of Applied Social Sciences (2020)
Golongan pekak kadang kala dinafikan hak mereka untuk memiliki peluang kehidupan
yang lebih baik kerana kekurangan yang ada pada diri mereka. Sebahagian mereka
berjaya keluar daripada kemiskinan tetapi melalui jalan sukar dengan bekerja di
organisasi mesra orang pekak yang terhad dan diberi struktur gaji yang bersifat 'double
standard'. Sehubungan itu, objektif kajian ini ialah untuk membina profil golongan
pekak di Terengganu, mengenalpasti sokongan yang diperlukan yang membolehkan
mereka memiliki peluang kehidupan yang lebih baik, dan mengesan aktiviti, program,
kemahiran atau latihan yang diperlukan untuk meningkatkan kemampuan din mereka.
Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif untuk pengumpulan data di Persatuan
Orang Pekak Terengganu. Seramai 97 orang pekak terlibat sebagai responden. Kajian
ini menggunapakai strategi persampelan bukan kebarangkalian, iaitu persampelan tidak
rawak atau persampelan bertujuan. Data yang dikumpulkan melalui kajian ini dianalisis
dengan menggunakan perisian SPSS 22. Kajian ini mendapati cabaran yang dihadapi
oleh responden adalah tinggi terutama dalam aspek mencari pekerjaan, menghadapi
stigma sosial dan peluang untuk mengakses maklumat. Secara keseluruhan, responden
kajian berpuashati dengan sokongan kewangan, kaunseling, latihan, program dan
perkhidmatan yang disediakan oleh kerajaan untuk mereka. Kajian ini juga mendapati
bahawa responden sangat memerlukan pembangunan kerja dan peluang pekerjaan yang
lebih baik untuk 'survival' mereka pada masa hadapan. Kesimpulannya, terdapat dua
aspek penting yang perlu diperkasakan oleh kerajaan untuk menolong golongan pekak
di Terengganu untuk menjadi lebih berdikari dalam kehidupan mereka. Pertama ialah
aksesibiliti terhadap sistem sokongan termasuk pendidikan, pekerjaan, kemahiran,
perubatan, pengangkutan, perumahan dan telekomunikasi. Kedua ialah penglibatan
golongan pekak dalam aktiviti yang disediakan - mereka perlu dilibatkan untuk
mengarusperdanakan mereka pada masa hadapan.
1. Pendahuluan -- 2. Sorotan literatur -- 3. Kerangka teori -- 4. Metodologi kajian -- 5. Dapatan kajian -- 6. Perbincangan, cadangan dan kesimpulan
Thesis (Ijazah Sarjana Sains Sosial) - Universiti Sultan Zainal Abidin, 2020
Includes bibliographical references (leaves 143-155)
Keywords: Universiti Sultan Zainal Abidin -- Dissertations; Universiti Sultan Zainal Abidin -- Faculty of Applied Social Sciences -- Dissertations; Disabled Persons; Dissertations, Academic; People with disabilities