Persepsi da'i terhadap kerelevanan dan penyampaian mawdu' dakwah Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan kepada mualaf - Aini Sofia Che Daud
Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) adalah sebuah badan yang menjaga dan mengurus tadbir hal ehwal keagamaan negeri Kelantan dan bertanggungjawab secara langsung kepada perkembangan dakwah termasuk terhadap mualaf. Terdapat beberapa masalah yang timbul dalam aspek penyampaian mawdu' dakwah antaranya penyampaian mawdu' dakwah yang kurang jelas sehingga menimbulkan kelemahan terhadap pengetahuan dan kefahaman tentang nilai Islam yang sebenar dalam kalangan mualaf. Selain itu, berdasarkan kajian yang lepas terdapat kaedah penyampaian yang dilaksanakan kurang bersesuaian dengan penerimaan mualaf. Mawdu' dakwah yang disampaikan oleh pendakwah MAIK juga perlu kepada penambahbaikan dan relevan dengan penerimaan mualaf. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti aspek mawdu' dakwah MAIK, mengkaji kaedah penyampaian mawdu' dakwah MAIK, dan menganalisis kerelevanan mawdu' dakwah dalam penyampaiannya yang dijalankan oleh MAIK. Kajian ini adalah kajian kualitatif dengan reka bentuk kajian kes. Data dikumpulkan melalui analisis dokumen dan temu bual berstruktur. Seramai 14 orang informan yang terdiri daripada pegawai dakwah, petugas bahagian dakwah dan guru agama daripada MAIK telah ditemu bual. Data yang dikumpulkan dianalisis dengan induktif untuk membina kerangka konsep mawdu' dakwah dan penyampaiannya. Kemudian data dianalisis secara deduktif dan komparatif bagi melihat persepsi para da'i terhadap kerelevenan mawdu' dakwah dan kaedah penyampaiannya. Dapatan kajian menunjukkan keseluruhan pendakwah MAIK berpendapat mawdu' dakwah dan penyampaiannya yang dijalankan adalah relevan dengan keadaan semasa dan mendapat penerimaan positif daripada mualaf di Kelantan. Ini menunjukkan mawdu' dakwah yang disampaikan kepada mualaf mencakupi aspek akidah, ibadah dan akhlak. Para pendakwah MAIK juga berpendapat kaedah penyampaian mawdu' dakwah yang dilaksanakan adalah relevan. Antaranya adalah pendekatan dakwah secara lisan, tulisan, bi al-hal, uslub al-hikmah dan al-maw'izah al-hasanah, bimbingan, runding cara, kaunseling dan terapi, media massa dan teknologi maklumat. Faktor yang menunjukkan kerelevanan tersebut adalah berdasarkan kepada bilangan kehadiran, penerimaan, pemahaman, tindak balas dan penghayatan agama dalam diri mualaf terhadap ajaran dan nilai-nilai Islam. Kajian ini dapat dijadikan sebagai panduan oleh pihak kerajaan Kelantan atau mana-mana majlis agama Islam negeri lain bagi meningkatkan lagi pendekatan berkesan dalam mendekati mualaf serta menjadi dorongan kepada kajian yang berikutnya dalam aktiviti dakwah di masa akan datang.