Faktor penentu dan tahap kepuasan kerja dalam kalangan tenaga akademik di Universiti Awam Terengganu - Nur Amalyna Radzali
Kajian ini dijalankan bertujuan mengenal pasti faktor penentu dan tahap kepuasan kerja dalam kalangan tenaga akademik di niversiti Awam Terengganu. Kajian ini juga turut mengenal pasti perbezaan kepuasan kerja tenaga akademik di Universiti Awam berdasarkan ciri-ciri demografi responden serta mengenal pasti hubungan antara faktor faktor tersebut dengan kepuasan kerja. Lima faktor penentu yang dikaji adalah suasana kerja, peluang kenaikan pangkat, gaji, penyeliaan dan rakan sekerja. Sampel kajian terdiri daripada 298 orang tenaga akademik di Universiti Awam Terengganu. Kajian ini menggunakan borang soal selidik yang dibahagikan kepada tiga bahagian, iaitu bahagian A melibatkan maklumat demografi responden, bahagian B soal selidik Tahap Kepuasan Kerja dan bahagian C pula soal selidik berkaitan faktor penentu kepuasan kerja diterjemahkan daripada Job Descriptive Index (JDI) yang dibina oleh Smith, Kendall dan Hulin (1969). Penyelidikan ini dijalankan dengan menggunakan kaedah kuantitatif. Data-data yang di peroleh dianalisis menggunakan statistik deskriptif, ujian t-test dan ANOYA bagi mengenal pasti perbezaan, ujian korelasi pearson bagi mengenal pasti hubungan dan analisis regresi linear bagi mengenal pasti pengaruh faktor penentu kepuasan kerja dalam kalangan tenaga akademik di Universiti Awam. Keputusan kajian bagi analisis perbezaan kepuasan kerja berdasarkan ciri-ciri demografi responden mendapati terdapat perbezaan kepuasan kerja dengan semua ciri ciri demografi iaitu jantina, umur, taraf perkahwinan, pendidikan, taraf jawatan, gred jawatan, gaji dan jawatan lain dalam jabatan, kecuali bagi tempoh perkhidmatan. Hasil analisis korelasi pearson pula menunjukkan terdapat hubungan antara faktor suasana kerja (r=0.708, p<O.Ol), peluang kenaikan pangkat (r=0.500, p<O.Ol), gaji (r=0.345, p<O.O 1), penyeliaan (r=0.454, p<O.O I) dan rakan sekerja (r=0.529, p<O.O 1) dengan kepuasan kerja dalam kalangan tenaga akademik di Universiti Awam. Akhir sekali, hasil analisis regrasi linear faktor penentu kepuasan kerja dalam kalangan tenaga akademik menunjukkan faktor suasana kerja, peluang kenaikan pangkat, gaji, penyeliaan dan rakan sekerja telah mempengaruhi secara signifikan terhadap kepuasan kerja dalam kalangan tenaga akademik di Universiti Awam. Dapatan ini menunjukkan penyumbang utama kepada kepuasan kerja adalah faktor suasana kerja, I3 = 0.708, P < 0.01. Diikuti dengan faktor rakan sekerja, I3 = 0.529, p < 0.01. Seterusnya faktor kenaikan pangkat, I3 = 0.500, P < 0.01; faktor penyeliaan, I3 = 0.454, P < 0.01 dan terakhir adalah faktor gaji, I3 = 0.345, P < 0.01. Secara rumusannya, didapati kelima lima faktor penentu ini mempengaruhi kepuasan kerja tenaga akademik di Universiti Awam Terengganu. Hasil kajian ini seterusnya mampu membantu bahagian pentadbiran dan pengurusan sumber manusia di jabatan dalam merangka dan melaksana pengurusan organisasi yang mengambil kira dan memenuhi kepuasan kerja pekerjanya.