Perbandingan hak dan hukuman penjara dalam Islam dengan Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 [Akta 559] dan Akta Penjara 1995 - Rosmariana Ali
Menurut undang-undang jenayah Islam, hukuman penjara merupakan salah satu daripada bentuk hukuman takzir. Semua banduan sama ada yang dibicarakan di Mahkamah Sivil atau Mahkamah Syariah akan menjalani hukuman penjara berdasarkan Akta Penjara 1995 dan Peraturan-Peraturan. Dua aspek penting yang berkait rapat dengan hukuman penjara ialah hak banduan dan kesalahan yang boleh dikenakan hukuman penjara. Hak mereka yang digariskan dalam hukum syarak mestilah dilaksanakan berdasarkan kaedah Islam supaya tujuan dan hikmah hukuman penjara dapat dicapai. Namun, terdapat pandangan yang mengatakan hak banduan di Malaysia masih kurang diberi perhatian dan tidak menepati kaedah sebenar yang digariskan dalam Islam. Kesalahan yang dikenakan hukuman penjara dalam Akta Kesalahan Jenayah Syariah (WiJayah- Wilayah Persekutuan) 1997 mestilah menepati kesalahan yang telah ditetapkan dalam undang-undang jenayah Islam agar hak Allah dan hak sesama manusia sentiasa terpelihara. Walau bagaimanapun, belum ditemui kajian ilmiah yang membandingkan jenis kesalahan antara dua undang-undang ini. Kajian ini menjelaskan konsep hukuman penjara menurut undang-undang jenayah Islam dan apakah kesalahan yang boleh dikenakan hukuman penjara. Kajian ini juga menghuraikan pelaksanaan hukuman penjara menurut Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah- Wilayah Persekutuan) 1997 dan Akta Penjara 1995 serta kesalahan di bawahnya. Selain itu, kajian ini bertujuan menganalisis perbezaan hukuman penjara dalam dua undang-undang tersebut. Data bagi kajian kualitatif ini dikumpul dengan menggunakan kaedah analisis dokumen yang turut merangkumi pendekatan induktif, deduktif dan komparatif. Temu bual secara separa berstruktur dijalankan untuk mendapatkan data kongan tentang pelaksanaan hukuman penjara yang sebenar menurut Islam dan juga Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 dan Akta Penjara 1995. Responden bagi temu bual ini terdiri daripada dua orang ahli akademik dalam bidang undang-undang jenayah Islam serta seorang kakitangan penjara. Data yang diperolehi dianalisis dengan menggunakan kaedah analisis kandungan. Hasil kajian mendapati Islam sangat memeLihara hak banduan. Kesalahan yang boleh dikenakan hukuman penjara pula terbahagi kepada empat kategori iaitu kesalahan berkaitan harta, kesalahan berkaitan hubungan dengan manusia, kesalahan melibatkan nyawa dan harta serta beberapa kesalahan lain. Kajian ini juga mendapati wujud persamaan atau keselarian antara hukuman penjara dalam Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah- Wilayah Persekutuan) 1997 dan Akta Penjara 1995 dengan hukuman penjara menurut Islam. Kedua undang-undang ini menjaga hak banduan seperti hak makanan, minuman, pakaian, hak mendapatkan ilmu, rawatan dan hak beribadat. Walau bagaimanapun, pihak penjara tidak mewajibkan pakaian yang menutup aurat bagi banduan wanita Muslim. Selain itu, terdapat juga aspek yang tidak selari dengan ketetapan hukum syarak iaitu tiga jenis kesalahan yang sepatutnya dikenakan hukuman hudud, sebaliknya dikenakan hukuman takzir sahaja. Kesalahan yang dimaksudkan ialah minum minuman memabukkan, persetubuhan luar nikah dan qazaf. Pelaksanaan hukuman penjara dalam Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 dan Akta Penjara 1995 perlu ditambah baik khususnya dalam aspek hak memakai pakaian yang menutup aurat bagi banduan wanita dan juga jenis kesalahan yang dikenakan hukuman penjara. Hasil kajian ini menjadi panduan kepada pihak berwajib dalam menambah baik pelaksanaan hukuman penjara di Malaysia agar selari dengan tuntutan syarak.