(التربية الامامية العقدية واثرها على الفكر السياسي الاسلامي اليمني المعاصر (موقعة صفين انموذجا - قباتلي، دحان علي محمد
Pengenalan: Kumpulan al-Hadawiyyah yang menguasai Negara Yarnan telah mengeksploitasi sejarah peperangan Siffin. terutamanya dari kalangan aliran Sunni. Sebagaimana yang telah dilakukan oleh kumpulan pemberontak Houthi di Negara Yaman 'mereka telah memusnahkan banyak harta benda 'melenyapkan identiti sesebuah bangsa dan melakukan pengeboman beberapa buah tempat solat. Dalam hal ini 'al-Quran memainkan peranan yang sangat penting dalam usaha pemurnian semula kerosakan seumpama ini. Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenal pasti isi kandungan yang berkaitan dengan pendidikan akidah menurut al-Quran dan al-Sunnah, di samping menjelaskan kesan-kesan yang ditinggalkan oleh kumpulan-kumpulan serta ideologi-ideologi di Yaman berkaitan perang Siffin.Selain itu 'kajian ini mengenal pasti kaedah penyelesaian yang diharapkan dapat menyelesaikan permasalahan akidah dan ideologi yang diterapkan oleh gerakan al-Hadawiyyah di Yaman. Metode: Kajian ini bersifat kualitatif yang memfokuskan kepada kajian analisis isi kandungan (content analysis) terhadap rujukan-rujukan primer dan sekunder. Antaranya dengan merujuk kepada pelbagai sumber 'rujukan 'kajian terdahulu 'untuk buat pengklasifikasian ' penelitian dan ulasan. Manakala 'maklumat yang diperolehi akan dianalisis secara deskriptif untuk menghasilkan kesimpulan dan saranan yang diinginkan. Keputusan: Hasil daripada kajian ini mendapati bahawa isi kandungan nas al-Quran dan al-Sunnah yang berkait dengan pendidikan akidah adalah bersifat menyeluruh 'sempurna dan saling melengkapi antara satu sama lain. Hasil kajian juga mendapati bahawa pengeksploitasian yang melampau ke atas sejarah peperangan Siffin oleh golongan Syiah telah rneninggalkan impak yang besar terhadap suasana persekitaran negara Yaman antaranya 'kemasukan golongan Syiah ke negara Yaman 'penubuhan aliran alHadawiyyah di negara Yaman yang lebih dikenali dengan gerakan Houthi. Selain itu ' pembatasan kuasa dan kepimpinan juga dibatasi terhadap golongan tertentu sahaja ' aliran al-Hadawiyyah misalnya telah membawa satu pembawakan baharu terhadap masyarakat Yaman dengan memperkenalkan sistem kasta 'pengutamaan kumpulan sendiri melebihi kumpulan lain serta terdapatnya perbezaan antara darjat. Justeru 'maka ini menyebabkan kerosakan seperti yang berlaku pada hari ini. Hasil daripada kajian ini 'terhasilnya beberapa cadangan yang difikirkan mampu menyelesaikan masalah yang berpunca daripada puak al-Hadawiyyah ini. Antara kaedah penyelesaian yang dilihat boleh untuk diaplikasikan di Yaman ialah; memahami perkembangan semasa yang berlaku dalam aliran Houthi selain mempunyai maklumat yang cukup mengenai mereka yang boleh didapati melalui bahan bacaan sehingga dapat rnengetahui akan bahaya pemikiran ini. Selain itu -rnelalui kajian ini juga dapat membantu masyarakat untuk kenaI aliran-aliran menyimpang dan menyelamatkan mereka daripada golongan tersebut. Kesimpulan: Penyelidikan ini memberi sumbangan dari aspek huraian menyeluruh tentang pergerakan aliran Houthi dari segi pemikirannya 'selain dapat menerangkan dan memberi amaran kepada manusia 'dan menyeru mereka untuk memerangi aliran-aliran ini. Kajian ini dapat menyurnbang dalam mengungkap wajah sebenar gerakanini dan sejauh mana kemampuan mereka dalam mentadbir sebuah negara. Hal ini akan memberi kesan dalam meningkatkan kesedaran kepada masyarakat agar masyarakat dapat memahami bahaya tentang mereka. Ia dapat membimbing masyarakat untuk berbakti kepada agama dan negara jauh daripada matlamat sempit sesetengah pihak dan individu yang berkepentingan.