Kesan pendekatan dakwah jemaah tabligh dalam peningkatan amal ibadah komuniti masjid di Terengganu - Muhamud Salleh
Pendekatan dakwah Jemaah Tabligh berbeza dengan pendekatan pendakwahpendakwah lain dan sesetengah komuniti masyarakat dapat menerimanya. Jemaah tabligh mengajak komuniti masyarakat datang ke masjid mengerjakan solat berjemaah dan menggunakan kesempatan ini dengan menyampaikan kuliah agama. Kajian ini melihat sama ada pendekatan dakwah yang dijalankan oleh Jemaah Tabligh, mampu memberi kesan kepada komuniti masjid ke atas peningkatan amal ibadah mereka dari aspek akidah, syariat dan akhlak, berdasarkan pengetahuan agama dan kaedah penyampaian yang dimiliki oleh Jemaah Tabligh. Kaedah kajian yang digunakan adalah kuantitatif dan seramai 260 orang sampel komuniti masjid yang dipilih secara rawak di 25 buah masjid di lapan daerah negeri Terengganu yang datang mendengar kuliah yang disampaikan oleh Jemaah Tabligh. lnstrumen kajian menggunakan soal selidik yang terdiri daripada 54 item yang dibina sendiri oleh pengkaji. Soal selidik ini telah mendapat pengesahan pakar dan telah diuji dalam kajian rintis menggunakan Analisis Penerokaan Faktor dan telah memenuhi syarat kesahan dan kebolehpercayaan yang diperlukan. Dapatan kajian menunjukkan pengetahuan agama dan kaedah penyampaian Jemaah Tabligh mempunyai tahap yang tinggi semasa menyampaikan kuliah agama di masjid. Pola atau corak item-item soal selidik yang menjadi amalan Jemaah Tabligh berdasarkan pengetahuan agama menunjukkan Jemaah Tabligh sangat rajin mengamalkan ibadah agama dalam kehidupan harian mereka, berdasarkan kaedah penyampaian menunjukkan Jemaah Tabligh banyak menceritakan amalan Rasulullah dan para sahabat. Dapatan kajian menunjukkan pengetahuan agama dan kaedah penyampaian yang digunakan oleh Jemaah Tabligh memberi kesan yang amat tinggi terhadap peningkatan amal ibadah komuniti masjid di Terengganu terutama dalam aspek akidah, syariah dan akhlak. Hasil kajian menunjukkan bahawa pengetahuan agama dan kaedah penyampaian adalah sangat penting dimiliki oleh setiap penceramah dalam penyampaian mereka. Kedua-dua faktor ini mampu meningkatkan amal ibadah pendengar terutama dalam aspek akidah, syariah dan akhlak mereka.