Kesan efikasi kendiri terhadap kecenderungan keusahawanan dalam kalangan pelajar universiti awam di Malaysia - Wan Nor Halimatul Syadiah Wan Yusof
Keusahawanan merupakan aspek utama yang sentiasa diberi penekanan dalam usaha untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju yang berpendapatan tinggi dan inklusif. Namun, usaha untuk melahirkan usahawan yang berjaya bukanlah suatu tugas yang mudah. Kajian lepas telah membuktikan pelbagai program dan aktiviti yang dilaksanakan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk menarik minat siswazah menjadi usahawan masih gagal apabila bilangan siswazah menceburi bidang keusahawanan masih berada pada tahap yang rendah. Efikasi kendiri adalah salah satu pembentukan penting dalam psikologi penyelidikan keusahawanan. Generasi pelajar masa kini masih belum mempunyai tahap Efikasi Kendiri yang mantap. Mereka adakalanya mudah go yah apabila didepani dengan pelbagai bentuk arus cabaran dan gelombang modenisasi. Justeru, kajian ini akan mengenalpasti kesan Efikasi Kendiri terhadap Kecenderungan Keusahawanan. Seterusnya mengenalpasti kesan empat komponen Efikasi Kendiri iaitu Pencapaian Prestasi, Pengalaman Orang Lain, Keadaan Emosi dan Pujukan Lisan berasaskan Teori Efikasi Kendiri Albert Bandura terhadap Kecenderungan Keusahawanan dalam kalangan pelajar Universiti Awam (UA) di Malaysia. Kajian ini juga adalah untuk menentukan kesan penyederhana Pendidikan Keusahawanan ke atas hubungan di antara Efikasi Kendiri dengan Kecenderungan Keusahawanan. Kaedah kuantitatif dan tinjauan soal selidik telah digunakan dalam kajian ini. Dengan menggunakan persampelan rawak berstrata, sebanyak 500 soal selidik telah diedarkan kepada empat Universiti iaitu Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Malaysia Kelantan (UMK), dan Universiti Putra Malaysia (UPM). Sebanyak 352 maklumbalas dikembalikan dan boleh digunakan untuk analisis terakhir menggunakan Pennodelan Persamaan Berstruktur (SEM), menggunakan perisian IBM-SPSS-AMOS versi 22.0. Dapatan kajian menunjukkan terdapat kesan yang signifikan antara Efikasi Kendiri dengan Kecenderungan Keusahawanan. Komponen Pengalaman Orang Lain dan Keadaan Emosi memberi kesan yang signifikan terhadap Kecenderungan Keusahawanan, tetapi Pencapaian Prestasi dan Pujukan Lisan tidak memberi kesan yang signifikan terhadap Kecenderungan Keusahawanan. Hasil kajian juga menunjukkan bahawa peranan Pendidikan Keusahawanan memberikan kesan penyederhanaan terhadap hubungan di antara Efikasi Kendiri dengan Kecenderungan Keusahawanan. Hasil kajian ini dapat digunakan oleh KPM sebagai panduan dalam merangka dan melaksanakan program keusahawanan yang bersesuaian untuk kepentingan pelajar UA di Malaysia.