القراءات الشاذة في سورة الأنعام من تفسير فتح القدير للامام الشوكاني دراسة تحليلية - امين، عمر صادق محمد; Universiti Sultan Zainal Abidin . Faculty of Islamic Contemporary Studies (2020)
Beliau mengehadkan penerangan tentang qiraat shadhdhah daripada seorang qari tanpa menyebutkan daripada qari yang lain, dan kadangkala membuat perbandingan sama (qiyas) sesuatu qiraat dengan qiraat samar yang sukar dikenal pasti jenis qiraat tersebut. Permasalah kajian mendapati al-Shawkani menggunakan pelbagai pendekatan untuk menghuraikan qiraat shadhdhah yang memerlukan pencerahan dan penerangan. Kajian ini bertujuan menghuraikan pendekatan bagi menghuraikan qiraat shiidhdhah dalam tafsir beliau dan cara penghujahannya. Kajian ini juga menerangkan kaitan antara ilmu
qiraat shadhdhah dengan ilmu shariah, huraian qiraat shadhdhah pada surah al-An'am dalam tafsir beliau bertajuk Fath al-Qadir menurut analisis kualitatif dan kuantitatif. Kajian ini menggunakan metode induktif dan analitik dengan merujuk kepada beberapa jenis rujukan berkenaan qiraat shadhdhah pada surah al-Ari'am dalam Fath al-Qadir karangan al-Imam al-Shawkani, seterusnya menganalisis hubungan qiraat shadhdhah dengan perawinya, dan mengetahui kesahan qiraat ini menurut al-Imam al-Shawkani. Kajian ini turut membuat pembahagian bagi qiraat ini serta membuat jadual yang mengandungi setiap qiraat shadhdhah dengan berpandukan rujukan terdahulu bagi tujuan pengumpulan, dokumentasi, pembuktian dan penerangan. Terdapat banyak hasil bagi kajian ini, antaranya al-Shawkani menggunakan pelbagai pendekatan untuk menghuraikan qiraat shadhdhah termasuklah berpandukan al-Quran, hadis Nabi, Arras serta qiraat sahabat dan tabiin. Hasil kajian juga menunjukkan terdapat hubungan antara ilmu qiraat dengan ilmu shariah seperti tafsir, bahasa, nahu, hadis dan sebagainya. Kajian ini mendapati bahawa al-Shawkani banyak menyebutkan tentang qiraat shadhdhah dalam tafsir karangan beliau, sepertimana yang terdapat dalam surah al An'am sahaja sebanyak 60 qiraat shadhdhah. Kesimpulannya, kajian ini menyumbangkan sumber rujukan Islam untuk mengkaji qiraat shadhdhah menurut al Imam al-Shawkani dalam tafsir beliau bertajuk Fath al-Qadir, dan cara penghujahannya. Melalui jadual lengkap yang terdapat dalam kajian ini, dapat dikenal pasti bilangan qiraat shadhdhah dan maklumat tersebut dapat dimanfaatkan oleh pelajar ilmu qiraat al-Quran.
Thesis (Degree of Master in al-Quran & al-Sunnah) - Universiti Sultan Zainal Abidin, 2020
Includes bibliographical references (leaves 119-128)
Keywords: Universiti Sultan Zainal Abidin -- Dissertations; Universiti Sultan Zainal Abidin -- Faculty of Islamic Contemporary Studies -- Dissertations; Dissertations, Academic; Qur'an -- Language, style; Qur'an -- Readings