دراسة تحليلية لكتاب النظرات للمنفلوطي في ضوء نظرية النقد الاجتماعي - انوسا، ويدراوغو; Universiti Sultan Zainal Abidin . Faculty of Languages and Communication (2020)
Medan dakwah Islam pada hari ini mernerlukan satu manhaj yang menyeluruh dalam mendidik dan merawat masyarakat. Manhaj ini bukan sahaja perlu diketengahkan menerusi buku agama bahkan karya sastera yang berniJai tinggi juga perlu memainkan peranan yang sama. Walaupun kebanyakan karya sastera terpengaruh dengan sastera barat, namun masih terdapat karya sastera bernilai tinggi yang dilihat mampu berperanan sebagai agen dakwah Islam seperti karya sastera al-Nazarat oleh alManfaluti. Kajian ini bertujuan meninjau keistimewaan karya aJ-Nazarat oleh alManfaluti yang telah dinobatkan sebagai salah satu contoh karya sastera Islam yang berjaya menghubungkan antara sastera dan masyarakat, di samping menyingkap cara menangani gejala sosial yang diutarakan beliau dan peranan buku tersebut dalam menyedarkan masyarakat dengan kesedaran Islam. Kajian ini adalah kajian kualitatif menggunakan kaedah analisis dokumen untuk mendapatkan data. Pengkaji meringkaskan idea dan isi kandungan karya al-Nazarat kemudian mengkategorikannya dan seterusnya menganalisisnya. Hasil kajian mendapati karya ini menggunakan dua cara melontarkan idea untuk menangani gejala sosial. Cara pertama adalah menggunakan kupasan berbentuk Islam secara Iangsung melalui sembilan tajuk yang mengkhususkan kepada dakwah Islam di samping penggunaan hampir 1838 perkataan dan istilah berbentuk Islam. Cara kedua adalah menggunakan kupasan berbentuk kritikan sosial secara umum yang menyeru kepada niIai-nilai murni yang juga diambil berat oleh Islam. Tuntasnya, pengkaji mendapati buku ini menghimpunkan pelbagai idea dan fikrah yang boleh dipraktikkan selari dengan kaedah menjaga maslahat masyarakat sebagaimana yang digariskan oleh para cendekiawan Islam.
Thesis (Degree of Doctor of Philosophy) - Universiti Sultan Zainal Abidin, 2020
Includes bibliographical references (leaves 209-213)
Keywords: Universiti Sultan Zainal Abidin -- Dissertations; Universiti Sultan Zainal Abidin -- Faculty of Languages and Communication -- Dissertations; Arabic prose literature; Da'wah (Islam); Dissertations, Academic; Ideology in literature; Islamic literature -- History and criticism