التكيف المدرسي وعلاقته بالتحصيل الدراسي لدى تلاميذ الصف السادس الاساسي بالمدارس اليبية بكوالالمبور - امبارك، تهاني مفتاح سالم (2020)
Sekolah rendah rnerupakan salah satu institusi pendidikan yang paling penting dalam mendidik pelajar sejak kecil lagi tentang pendidikan dan kemahiran asas. Di situ berlaku interaksi di antara pelajar dan guru secara berterusan dan interaksi tersebut boleh memberi kesan terhadap psikologi dan pencapaian pelajar. Dalam sistem pendidikan yang menggalakkan interaksi di antara pelajar, turut memberi impak yang besar terhadap penyesuaian diri seseorang pelajar di sekolah dan juga pencapaiannya Sama ada positif atau negatif. Melihat kepada keadaan politik semasa negara Libya yang bergolak, ramai pelajar Libya di Malaysia serta keluarganya hidup dalam keadaan bermasalah. Keadaaan tersebut sebenarnya rnernberi kesan terhadap tahap penyesuaian diri pelajar dan pencapaiannya di sekolah. Oleh itu, para kakitangan sekolah serta guru perlu bertanggungjawab terhadap perkara tersebut dan perlu rnernberi khidmat nasihat kepada pelajar. Tujuan kajian ini dibuat adalah untuk rnelihat keadaan sebenar tahap penyesuaian diri pelajar Libya tahun enam di sekolah-sekolah Libya di Malaysia dan kaitanya dengan pencapaian pembelajaran mereka. Kajian ini juga ingin melihat tindakan-tindakan yang diambil oleh pihak guru bagi membantu pelajar berkenaan untuk menyesuaikan diri mereka di sekolah. Kajian ini rmenggunakan pendekatan deskriptif dan korelasi. Untuk mencapai tujuan kajian, dua instrumen dibina masing-masing untuk para guru seramai 31 dan pelajar seramai 66 yang diedarkan di tiga buah sekolah Libya di Kuala Lumpur. Beberapa dapatan kajian diperolehi diantaranya, tahap penyesuaian diri pelajar positif mengikut pandangan pelajar, dan juga terdapat hubungan yang signifikan antara penyesuaian diri dan pencapaian akademik dengan kadar (0.63) begitu juga terdapat korelasi yang signifikan secara statistik antara penyesuaian diri pelajar dan bantuan guru untuk pelajar rnenyesuaikan diri mereka dengan kadar (0.65). Kajian mencadangkan supaya diberi tumpuan kepada peranan guru kerana ia adalah salah satu faktor yang penting untuk memastikan penyesuaian diri pelajar di sekolah dapat berlaku dengan baik. Begitu juga, kajian mengesyorkan bantuan pelajar baru perlu diberikan dengan membuka pusat bimbingan kaunseling di sekolah untuk membantu pelajar rnenyesuaikan diri dan juga pencapaian akademik mereka.