اساليب الخصوم ومواجهة المصلحين لها في القصص القرآني لغير الأنبياء عليهم السلام وأثرها في المجتمع الاسلامي (دراسة موضوعية) - بن زياد، وليد احمد عبد الحبيب; Universiti Sultan Zainal Abidin . Faculty of Islamic Contemporary Studies (2020)
Konfrantasi musuh-musuh pengikut para nabi dan pendekatan para muslih dalam berhadapan dengan mereka banyak sekali dikisahkan oleh al-Quran al-Karim tetapi malangnya ia kurang dibahaskan dalam lapangan kajian . Kisah-kisah ini sewajarnya dikompilasikan dalam suatu kajian khas untuk: dijadikan manual kepada para muslih dan pendakwah kontemporari. Hal ini diyakini mampu menangani fenomena rendahnya motivasi para muslih dalam berhadapan dengan konspirasi musuh. Mereka sering menyangka konfrantasi dan penentangan yang mereka hadapi kini adalah berbeza sama sekali dengan apa yang dihadapi oleh para muslih terdahulu. Hakikatnya konfrantasi dulu dan kini adalah sama walaupun perincian bentuk dan caranya mungkin sedikit berbeza. Kajian ini juga bertujuan untuk menzahirkan peranan, pendekatan dan strategi para muslih yang merupakan pengikut nabi-nabi a.s yang menghadapi konfrantasi musuh dalam pelbagai peristiwa sebagaimana yang dirakamkan oleh al-Quran al-Karim. Hal ini penting memandangkan walaupun meneladani para Nabi a.s itu adalah lebih ideal dan sempurna tetapi meneladani pengikut mereka adalah lebih mudah dan realistik jika dinisbah kepada manusia biasa. Kajian menggunakan metode analisis induktif dengan mengumpulkan kisah-kisah umat terdahulu selain para nabi a.s, meneliti kaedah penentang mereka serta cara muslih menanganinya serta melakuk:an kajian menyeluruh terhadapnya, menganalisis dan menghubungkan istinbatnya dengan situasi hari ini bagi mengetahui sejauh mana kesannya ke atas masyarakat Islam dan wasilah bagi menanganinya, Kajian merumuskan beberapa dapatan penting, antaranya adalah: kitab-kitab tafsir moden memberi perhatian kepada isu berkaitan kaedah dan cabaran pengikut para nabi a.s. seperti kitab at-Tahrir wa at-Tanwir, Fi Zilal al-Quran dan Tafsir al-Manar. Kajian juga mendapati bahawa al-Quran al-Karim telah menceritakan tentang proses dan pendekatan yang digunakan oleh kedua-dua kelompok ini sama ada para penentang mahupun para muslih secara lengkap. Bahkan kisah-kisah ini memperkatakan aspek-aspek psikologi dan dialog yang berlaku di kalangan mereka secara lebih terperinci dari apa yang dikisahkan dalam kisah nabi-nabi. Al-Quran juga tidak menyebut nama dan perincian tokoh-tokoh ini atas hikmah yang jelas namun memaparkan tanggungjawab kemasyarakatan para muslih terhadap kaum mereka. Al-Quran telah memaparkan pelbagai gambaran berkaitan tokoh-tokoh dalam kisah tersebut antaranya gambaran kekeluargaan memandangkan pendidikan keluarga berperanan penting dalam membentuk peribadi seorang pemimpin dan muslih. Ini kerana tindak-tanduk golongan perosak ini mampu merosakkan akidah, politik, ekonomi dan media, sekaligus mendatangkan musibah terhadap alam dan manusia. Kepentingan kajian ini terletak pada usaha menyingkapi tatacara berhadapan dengan pelbagai bentuk penentangan agen perosak yang menggangu usaha pembinaan akhlak dan kemajuan masyarakat. Ia juga membuktikan bahawa objektif di sebalik penceritaan al-Quran terhadap kisah-kisah ini, adalah supaya akhlak dan usaha-usaha pengislahan mereka perlu dicontohi dan dijadikan inpirasi dalam kerja-kerja dakwah sepanjang zaman.
Thesis (Degree of Doctor of Philosophy) - Universiti Sultan Zainal Abidin, 2020
Includes bibliographical references (leaves 319-332)
Keywords: Universiti Sultan Zainal Abidin -- Dissertations; Universiti Sultan Zainal Abidin -- Faculty of Islamic Contemporary Studies -- Dissertations; Dissertations, Academic; Islamic religious education; Qur'an stories