Pengetahuan pelaksanaan taubat dalam kalangan remaja bermasalah di Jabatan Kebajikan Masyarakat negeri Terengganu - Nor Aqliriana Ramli
Remaja bermasalah sering dikaitkan dengan ketegangan, emosi dan kebimbangan. Akibat daripada ketegangan dan kecelaruan ini, remaja akan mula mencari penyelesaian sendiri yang boleh menyebabkan mereka terjebak dalam masalah sosial. lusteru itu, pengetahuan agama terutamanya pengetahuan tau bat penting kepada diri remaja kerana apabila remaja mempunyai pengetahuan ini, mereka akan terhindar daripada masalah sosial. Oleh itu amat wajar remaja bermasalah didedahkan dengan konsep tau bat supaya boleh membawa perubahan yang lebih baik kepada diri mereka. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji pengetahuan remaja bermasalah di labatan Kebajikan Masyarakat Negeri (JKMN) Terengganu tentang konsep taubat, mengenalpasti faktor yang mendorong remaja bermasalah di lKMN Terengganu untuk bertaubat, serta amalan dan kesan taubat kepada remaja bermasalah di lKMN Terengganu. Kajian ini menggunakan penyelidikan kaedah kualitatif dengan mengaplikasi reka bentuk kajian tinjauan meJaJui soal selidik dan temu bual berstruktur. Penganalisisan data soal selidik menggunakan SPSS dan data temu bual dianalisis menggunakan analisis kandungan. Seramai 100 responden yang terdiri daripada 76 orang remaja perempuan dan 24 orang remaja lelaki yang berusia antara 1 hingga 21 tahun terlibat dalam kajian ini. Kajian mendapati bahawa remaja bermasalah mernpunyai pengetahuan tahap tinggi tentang konsep taubat, manakala hasil dapatan temu bual mendapati rernaja telah insaf dan tidak mahu rnengulangi kesalahan yang lalu. Faktor-faktor dorongan remaja untuk bertaubat adalah kerana pengetahuan remaja berhubung dengan keyakinan kepada penerimaan Allah s.w.t. terhadap taubat, manakala hasil dapatan temu bual menunjukkan remaja mendapat dorongan daripada ibu bapa untuk bertaubat, lahirnya perasaan insaf dalam diri dan takut akan kematian. Kajian ini mendapati amalan yang signifikan dengan pengetahuan konsep tau bat adalah zikir dan solat lima waktu, dapatan ini juga disokong oleh hasil temu bual yang menunjukkan jenis-jenis amalan taubat remaja ialah zikir, solat lima waktu, menghadiri kelas agama, serta mengerjakan solat sunat dan amalan kebajikan. Seterusnya keberkesanan amalan tersebut berada pada tahap tinggi dengan tiada pengulangan pada saJah laku remaja, manakala hasil dapatan temu bual menunjukkan remaja rnendapat ketenangan hidup, mahu mengubah diri menjadi lebih baik, muhasabah diri dan merasa rendah diri kepada Allah s.w.t. Hasil keseluruhan keputusan kajian menunjukkan bahawa kesemua remaja mempunyai tahap pengetahuan apJikasi taubat yang tinggi. Kajian ini menyimpulkan bahawa pengetahuan tau bat amat penting terhadap diri remaja Islam untuk melahirkan hamba Allah s.w.t. yang patuh terhadap segala suruhan dan larangan-Nya, menjadi manusia yang berguna kepada masyarakat dan individu Muslim yang cemerlang daripada pelbagai bidang kehidupan di dunia dan akhirat. Dapatan kajian ini rnembuktikan pengetahuan konsep taubat dapat dijadikan panduan untuk membina programprogram yang bersesuaian dengan remaja bermasalah.