Pengaruh alam dan kepercayaan dalam muzik Gabag suku kaum Temiar : kajian kes di kampung Merlong, Gua Musang - Sahar Sa'di Hashim; Universiti Sultan Zainal Abidin . Faculty of Applied Social Sciences (2020)
Temiar ialah salah satu suku kaum Orang Asli di Malaysia yang majoritinya tinggal di Hulu Kelantan. Sebagai suku kaum Orang Asli, suku kaum Temiar juga mempunyai ritual berkaitan perubatan yang dinamakan gabag. Ritual ini juga dikenali oleh masyarakat umum sebagai sewang. Dalam kalangan suku kaum Temiar, ritual gabag yang dipersembahkan dalam bentuk tradisi mempunyai keunikkan dan keistimewaan tersendiri. Antara lain, ianya mempunyai perkaitan rapat dengan kepercayaan kepada kuasa supernatural dan hubungan manusia dengan alam semula jadi sekitar petempatan mereka. Pengaruh kepercayaan dan aJam ini belum diketahui dan difahami oleh masyarakat umum. Justeru, ianya perlu diterokai dan difahami untuk melihat makna persembahan gabag tersebut dalam masyarakat berkenaan. Situasi ini diberi fokus oleh pengkaji dalam kajian yang dijalankan. Berasaskan situasi berkenaan kajian dijalankan dengan objektif mengkaji struktur persembahan gabag dan fungsinya dalam suku kaum Temiar. MengenaJ pasti elemen muzikologi yang terdapat dalam persembahan muzik gabag, dan mengenalpasti pengaruh alam serta kepercayaan yang terdapat daJam muzik gabag berkenaan. Untuk mencapai objektif tersebut, kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan pendekatan etnografi. Melalui kaedah dan pendekatan demikian, pengkaji menggunakan teknik permerhatian ikut serta sebagai teknik pengumpulan data utama. Pengkaji telah menyertai lebih daripada 20 persembahan gabag untuk meneliti pengaruh alam dan kepercayaan dalam persembahan yang diadakan. Di samping itu pengkaji juga
meneliti dokumen-dokumen berkaitan persembahan gabag samada yang diamalkan oleh suku kaum Temiar mahupun lain-lain suku kaum. Dapatan kajian menunjukkan persembahan muzik gabag mempunyai struktur dan fungsi tersendiri yang menjadi simbol dalam kepercayaan dan kebergantungan suku kaum Temiar terhadap kuasa supernatural dan unsur alam meliputi flora dan fauna. Analisis secara terperinci
terhadap tujuh (7) elemen muzikoJogi iaitu meJodi, harmoni, rhythmic (getaran),jorm (bentuk), ton bunyi, tekstur dan ekspresi pula menunjukkan setiap satu elemen berkenaan mempunyai kaitan dengan kepercayaan dan unsur alamo Jelasnya, dapatan kajian menunjukkan unsur kepercayaan dan alam sesungguhnya mempunyai pengaruh yang kuat dalam persembahan muzik gabag.Kesimpulannya muzik gabag
mempunyai makna yang tersendiri dalam kontek kehidupan suku kaum Temiar yang mengamalkannya samada dalam konteks hubungan dengan kuasa supernatural dan alam.
1. Pendahuluan -- 2. Metodologi -- 3. Latarbelakang masyarakat -- 4. Kepercayaan -- 5. Struktur dan fungsi persembahan Gabag -- 6. Analisis melodi muzik Gabag -- 7. Pengaruh alam dan kepercayaan -- 8. Rumusan, implikasi kajian, cadangan dan penutup
Thesis(Ijazah Doktor Falsafah) - Universiti Sultan Zainal Abidin, 2020
Includes bibliographical references (leaves 268-277)
Keywords: Universiti Sultan Zainal Abidin -- Dissertations; Universiti Sultan Zainal Abidin -- Faculty of Applied Social Sciences -- Dissertations; Dissertations, Academic; Ethnology -- Malaysia; Ethnology -- Malaysia -- Kelantan; Indigenous peoples -- Malaysia