Kepimpinan dan perubahan dalam masyarakat Semaq Beri di Terengganu - Mohamad Hafis Amat Simin
Pemimpin dan kepimpinan adalah satu institusi sosial yang sangat penting dalam suatu masyarakat termasuk suku kaum Semaq Beri. Jawatan Batin dalam sistem kepimpinan tradisi mereka mempunyai status sosial yang istimewa dan berautoriti dalam memastikan keamanan serta kemakmuran masyarakat. Kepimpinan tradisi telah diwarisi sejak turun-temurun dan diterima sebagai sistem kepimpinan yang sah oleh Jabatan Orang Asli (lOA) pada tahun 1954. Untuk mempastikan kepimpinan yang lebih berkesan, pada tahun 1997, Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) telab memperkenalkan sistem kepimpinan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Orang Asli (JKKKOA) yang sekarang dikenali sebagai Majlis Pengurusan Komuniti Kampung Orang Asli (MPKKOA). JKKKOA berperanan mempercepatkan dan memantapkan proses pembangunan masyarakat. Pelaksanaan JKKKOA telah menyebabkan berlakunya konflik penerimaan dalam kalangan suku kaum Semaq Beri yang berusaba mengekaJkan kepimpinan tradisi. Namun, integrasi dan penyatuan masyarakat menjadi elemen utama dalam pemerkasaan institusi kepimpinan tradisi dan JKKKOA. Kesatuan inilah yang diamalkan oleh suku kaum Semaq Beri di Terengganu. Kajian dilakukan dengan objektif; Pertama, menjelaskan bentuk dan sistem pelantikan kepimpinan tradisi dalam suku kaum Semaq Beri. Kedua, menghuraikan persepsi penerimaan suku kaum Semaq Beri terhadap peralihan kepimpinan tradisi kepada sistem kepimpinan moden. Ketiga, menganalisis implikasi kedinamikan peralihan kepimpinan terhadap pembangunan suku kaum Semaq Beri. Keempat, menghasilkan model kepimpinan moden yang lebih efektif dalam membangunkan masyarakat setempat. Kajian dilakukan dengan menggunakan pendekatan etnografi melalui kajian lapangan yang mengambil masa selama 12 bulan, bermula Januari 2016 sebingga Disember 2016. Semasa kerja lapangan dijalankan, teknik pemerhatian ikut serta dan temubual digunakan sebagai teknik utama dalam mengumpul data. Selain itu, teknik anal isis dokumen juga digunakan dalam mengukuhkan dapatan kajian dan menjadikan penulisan lebih jitu dan ilmiah. Data data yang dikumpul dianalisis dengan menggunakan peri sian NVivo. Hasil kajian menunjukkan; Pertama, suku kaum Semaq Beri bersifat dinamik dalam menerima pembaharuan sistem kepimpinan. Kedinamikan ini berlaku sejak peralihan institusi pawang atau bomoh kepada Batin, Jenang dan Jekerah pada tahun 1954, JKKKOA pada tahun 1997. Kedua, wujud konflik penerimaan pada awal pelaksanaan sistem kepimpinan baharu. Konflik penerimaan tersebut diatasi dengan integrasi dan penyatuan masyarakat di bawah kepimpinan berkualiti dan sifat kedinamikan dalam menerima serta menyesuaikan terhadap segala peru bah an yang berlaku. Ketiga, kepimpinan JKKKOA berperanan memperkasakan sistem kepimpinan yang sedia ada serta merancakkan lagi pembangunan masyarakat. Kerjasama yang baik antara institusi Batin dan JKKKOA telah membantu suku kaum Semaq Beri menerima pembangunan ekonomi dan juga sosial. Keempat, sistem kepimpinan perlu diperkasakan bagi mengoptimumkan pembangunan masyarakat. Model Dinamika Kepimpinan Orang AsH dihasilkan bagi memperkasakan sistem kepimpinan supaya bersifat dinamik seiring dengan kedinamikan suku kaum Semaq Beri daJam menerima perubahan. Kedinamikan ini membawa satu rumusan bahawa peraJihan kepimpinan tidak harus dilihat sebagai pencetus konflik sebaliknya menjadi satu daya penyatuan dan kesatuan bagi memajukan lagi suku kaum Semaq Beri di Terengganu.