Medication errors among adult patients attending the emergency department of Hospital Universiti Sains Malaysia - Shitu, Zayyanu
Ralat ubat-ubatan adalah kemudaratan yang terjadi ke atas pesakit semasa proses pengubatan oleh pengamal kesihatan dan pesakit. la rnenjadi masalah signifikan kepada sistern penjagaan kesihatan di seluruh dunia, bukan hanya mendatangkan mudarat dan kernatian kepada pesakit di hospital tetapi juga mengakibatkan perbelanjaan kesihatan yang tinggi setiap tahun. Hanya sedikit diketahui mengenai prevalen dan faktor yang dikaitkan dengan ralat ubat-ubatan yang berlakut di jabatan kecernasan di hospital di Malaysia. Objektifkajian ini adalah untuk menenrukan prevalen dan faktor-faktor yang dikaitkan dengannya di sebuah hospital pengajar. Satu kajian rent as telah dijalankan ke at as pesakit yang mendapatkan rawatan dalam waktu pejabat di jabatan kecemasan Hospital Universiti Sains Malaysia. Arahan dan prosedur pengubatan diperhatikan dan direkod menggunakan borang khas. Statistik deskriptif digunakan dan data dibentang secara frekuensi dan 95% CI. Regresi logistik pelbagai digunakan untuk menentukan faktor yang dikaitkan dengan ralat ubat-ubatan. Dari 547 pesakit yang mernenuhi kriteria, 311 dipilih secara rawak untuk analisis. Sembi Ian puluh lima pesakit rnengalarni sekurang-kurangnya satu jenis ralat ubat-ubatan. Prevalen didapati sebagai 30.5%. Antara ralat paling tinggi prevalennya adalah ralat kesilapan rnasa pemberian ubat (64.2%), ralat ubat tiada dalam preskripsi (34.7%), ralat ubat tidak diberi (25.3%), dan rulat dos ubat (12.6%). Pesakit yang mengalarni gangguan jantung, paru-paru, gastrousus, pesakit yang terlibat dengan kemalangan, dan sepsis adalah di antara kategori yang paling tinggi. Faktor yang dikaitkan dengan ralat ubat-ubatan adalah bilangan ubat-ubatan [adjusted (OR) 1.91 (95%CI:1.51, 2.410], triage [adjusted (OR) 0.11 (95%CI: 0.04,0.270] Jantina [ adjusted (OR) 0.50 (95%CI: 0.26,0.93)] dan masa [awatan [adjusted (OR) 0.55 (95%CI: 0.265,1.12)]. Prevalen ralat ubat-ubatan adalah sederhana tinggi dalam persekitaran ini. Langkah-langkah pencegahan harus rmengambil kira faktor-faktor yang telah dikenalpasti.