Strategi dakwah persaudaraan professional Muslim Ahlus Sunnah Wal Jama'ah melalui media baharu - Saputra, Rahmat
Media baharu merupakan wasilah penyebaran maklumat yang sangat berpengaruh dalam kehidupan manusia masakini. Walaupun media baharu menawarkan banyak manfaat dan kemudahan, terdapat juga masalah yang timbul seperti penyebaranmaklumat palsu, budaya menyimpang, fahaman radikalisme, keganasan, dan pornografi. Namun, para da" belum menggunakan strategi khusus menerusi media baharu untuk tujuan dakwah menyebabkan usaha dakwah yang dijalankan kurang berkesan. Justeru kajian ini perlu dilakukan untuk melihat strategi dakwah Persaudaraan Profesional Muslim Ahlissunnah Wal Jama'ah (PPM ASWAJA) dalam dakwah mereka melalui media baharu. PPM ASWAJA merupakan antara organisasi yang berjaya menggunakan strategi dakwah melalui media baharu di Indonesia. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji strategi dakwah PPM ASWAJA melalui media baharu, mengenal pasti faktor pendorong dan faktor penghalang dakwah mereka, dan menganalisis keistimewaan strategi dakwah yang telah dijalankan oleh mereka. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan mengaplikasi reka bentuk kajian kes melalui analisis kandungan dokumen dan temubual berstruktur. Seramai 10 responden yang terdiri daripada ketua, setiausaha, pentadbir dan ahli PPM ASWAJA terlibat dalam kajian ini. Analisis temubual dan dokumen menggunakan kaedah coding pada topik dan kategori, berdasarkan pola yang bersesuaian dengan objekti f kajian melaluiperisian ATLAS.ti. Hasil kajian mendapati PPM ASWAJA membangunkanrangkaian kumpulan kajian berkaitan lslam seperti groupWhatsApp dan Facebook Fanpage, Strategi seterusnya iaJah menguasai bahagian teknikal sepertimenguasai SEO (Search Engine Optimization) dan memanfaatkan Google News. PPM ASWAJA kerap menyebarkan dakwah yang bersifat mode rat dan aktif dalam penulisan melalui media baharu. Kajian ini mendapati bahawa antara keistimewaan strategi dakwah PPM ASWAJA melalui media baharu ialah bekerja secara berpasukan, mampu mewujudkan isi kandungan dakwah dalam pelbagai tema, kemampuan menyediakan maklumat dalam enjin carian, dan isi kandungan dakwah yang mampu menjaga keutuhan bangsa.Kajian ini menyimpulkan bahawa para da'i perlu menggunakan strategi dalam menggunakanmedia baharu untuk tujuan dakwah seperti mana yang telah dilakukan oleh PPM ASWAJA. Hasil kajian ini dapat dijadikan panduan untuk melakukan kerja-kerja dakwah melalui media baharu.