Kualiti hidup nelayan pantai barat semenanjung Malaysia - Muhamad Amirul Raub
Aspek kualiti hidup semakin rnenjadi lumpuan kajian sarjana dan penyelidik termasuk kualiti hidup dan kesejahteraan kornuniti nelayan. Nelayan merupakan salah satu kornuniu yang kecil di Malaysia, namun mereka memberi sumbangan yang pcnting dalam pcmbangunan ckonomi negara. Sektor perikanan adalah di antara penyumbang terbesar sumber protin yang berasaskan sumber laut di dalam negara. Kajian ini berrujuan mengctahui tahap kualiti hidup komuniti nelayan di Pantai Barat Semenanjung Malaysia, menganalisis faktor utama yang berhubung dengan kualiti hidup responden dan mengkaji cabaran utama yang berhubung dengan kualiti hidup responden. Kajian ini menggunakan kaedah mix-methodology iaitu gabungan kuaruitatif dan kualitatif. Seramai 306 orang nelayan di Pantai Barat Semenanjung Malaysia rnclibatkan ncgeri Johor, Sclangor, Perak dan Kedah merupakan respondcn kajian yang menjawab soal selidik bagi mendapatkan data kuantitatif Sejumlah 24 orang informan lagi terlibal dalam Focus Group Discussion (FGD) bagi data kualilatif. Hasil anal isis min mendapati kualiti hidup responden berada pad a tahap sederhana, Faktor pcrsekitaran kediaman (r=0.798'') merupakan faktor yang paling signifikan mempengaruhi kualiti hidup responden diikuti faktor pendapatan (r=0.498''), simpanan (r=0.620''), perumahan (r=0.274''), peralatan nelayan (r=O.148''), keluarga (r=0.459") dan kesihatan (r=-O.III). Analisis kualitatif pula mendapati beberapa eabaran dihadapi responden dalam meningkatkan kualiti hidup mereka scpcni pencerobohan nelayan asing dan nelayan tempatan, kcterancaman sumber laut, penguatkusaan undang¬undang dan teknologi penangkapan. Kajian lanjutan perlu di lakukan bagi mendalami masalah dan kepcrluan sebenar meningkatkan kualiti hidup komuniti nelayan. Pengukuran kualiti hidup berasaskan objektif (Iuaran) perlu disenakan dengan pengukuran subjektif (dalaman) bagi mendapatkan kualiti hidup yang sebenar. Pembentukan indikator kualiti hidup baharu bagi komuniti nclayan perlu dalam mengukur tahap kualiti hid up komuniti nelayan di negara ini.