Pesanan Allah & para nabi : kepada anak-anak - Abdullah al-Qari Hj. Salleh , 1937- (Kuala Lumpur, Malaysia : Al- Hidayah, 1998)
Para Rasul itu di samping menyampaikan wahyu, mereka juga turut memberi bimbingan yang berguna kepada umatnya; dan bukan setakat itu sahaja; malah mereka meninggalkan kata-kata wasiat atau pesanan kepada anak-anak; putera-puteri dan murid-murid. Mujurlah dengan adanya warisan berupa tulisan; sehingga kini masih terdapat di sana sini kata-kata pesanan para Rasul, para Sahabat, khalifah, ilmuwan-ilmuwan dan orang-orang shaalih tertera dalam sebahagion kitab dan buku-buku keagamaan dan akhlak; di mana dia masih berfungsi untuk menjadi panduan orang-orang di zaman kemudian.
1. Pesanan perkara keagamaan -- 2. Pesanan rahsia hikmat -- 3. Ilmu dan 'Ulamaa' -- 4. Sekitar manusia -- 5. Sekitar kedudukan dunia -- 6. Sekitar papa dan kaya -- 7. Sekitar peribadi -- 8. Sekitar makan-minum -- 9. Aneka pesanan Luqmaan
Includes bibliographical references
Keywords: Children -- Religious life -- Islam; Families -- Religious aspects -- Islam; Islamic religious education of children