Pesanan Allah & para nabi : kepada anak-anak - Abdullah al-Qari Hj. Salleh , 1937- (Al- Hidayah, 1998)
Para Rasul itu di samping menyampaikan wahyu, mereka juga turut memberi bimbingan yang berguna kepada umatnya; dan bukan setakat itu sahaja; malah mereka meninggalkan kata-kata wasiat atau pesanan kepada anak-anak; putera-puteri dan murid-murid. Mujurlah dengan adanya warisan berupa tulisan; sehingga kini masih terdapat di sana sini kata-kata pesanan para Rasul, para Sahabat, khalifah, ilmuwan-ilmuwan dan orang-orang shaalih tertera dalam sebahagion kitab dan buku-buku keagamaan dan akhlak; di mana dia masih berfungsi untuk menjadi panduan orang-orang di zaman kemudian.