Impak pekerja asing terhadap kesejahteraan hidup generasi kedua Felda, Kota Tinggi, Johor - Noranifitri Md. Nor
Dewasa ini, media sering memaparkan isu-isu yang berkaitan dengan pekerja asing. Saban tahun, kehadiran pekerja asing ke Malaysia menunjukkan pcningkatan dan bilangan yang tidak terkawal. Negara dibanjiri pckcrja asing yang tcrlibat dalam pclbagai sektor pekerjaan termasuklah sektor perladangan. Di Malaysia, sektor pcrladangan terbesar adalah rnilik Lernbaga Kcmajuan Tanah Persekutuan (FELDA). Kcbanjiran pekerja asing dalarn sektor perladangan rnembcrikan pelbagai irnpak kepada gcncrasi kcdua FELDA. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti irnpak kcbanjiran pckcrja asing terhadap kesejahtcraan hidup generasi kedua FELDA dan rnembangunkan model impak berscpadu kebanjiran pckcrja asing tcrhadap gencrasi kedua FELDA, setcrusnya menganalisis persepsi gcnerasi kedua FELDA terhadap dasar kemasukan pckcrja asing dalam sektor perladangan di Malaysia. Pendapat dan pandangan impak bcrkaitan kebanjiran pckcrja asing telah diperoleh daripada ternu bual kumpulan berfokus dan kajian soal selidik yang telah dikenal pasti untuk rnembcri garnbaran yang Icbih jclas mengenai kcadaan scmasa kebanjiran pekerja using dalam sektor perladangan FELDA di Malaysia. Kajian yang dibuat menggunakan kaedah 'triangulation' iaitu gabungan dua kacdah kajian, kualitatif dan kuantitatif. Kajian ini rnelibatkan 180 orang responden. Data dikurnpul dengan menggunakan beberapa kaedah iaitu melalui perbincangan kumpulan berfokus, ternu bual berstruktur (soal selidik), temu bual tidak berstruktur dan kajian kepustakaan. Kajian kualitatif menggunakan pendekatan mclalui tcmu bual berfokus dengan 30 orang responden terpilih di lokasi kajian. Tcknik tcrnu bual berfokus bertujuan untuk mendapatkan data secara as as dan jclas dan scmua jawapan rcsponden akan dimasukkan dan disimpan sebagai data primer kerana ternu bual akan dijalankan dalarn kalangan gcnerasi kedua FELDA. Kajian tinjauan yang bersifill kuantitatifpula menggunakan soal selidik yang memerihalkan persoalan impak kcbanjiran pckcJja asing terhadap gencrasi kedua FELDA yang terdiri daripada 150 orang rcspondcn. Responden yang dipilih adalah terdiri daripada generasi kedua FELDA yang dipilih secm'a persampelan rambang. Data kajian dianalisis menggunakan anal isis statistik deskriptif. Selain itu, beberapa soalan berkailan persepsi generasi kedua FELDA terhadap dasar kerajaan berkaitan kebanjiran pekerja asing masa kini dikemukakan. Dapatan kajian menunjukkan lcrdapat tujuh impak kebanjiran pekerja asing tcrhadap generasi kedua FELDA iaitu impak ekonomi, kebersihan, kemahiran, keselamatan, kesihatan, komunikasi dan sosial. Model impak bersepadu dipaparkan dan disokong melalui network ATLAS ti. dan majoriti generasi kedua FELDA menycdari kehadiran pekeJja asing bcrdasarkan pengalaman dan pemerhatian mcrcka dan menyatakan bahawa dasar kemasukan pckeJja asing yang terlalll longgar menYllmbang kcpada lambakan pekeJja asing dalam indllstri perladangan FELDA. Kajian ini mcmbcri kefahaman tcnlang kepenlingan mcngctahlli impak-impak yang dilerima olch gcnerasi kedlla FELDA akibal kemasllkan pckcJja asing secm'a bcramai-ramai sehingga menjejaskan kesejahtcraan hidllp generasi kcdlla FELDA dan seterllsnya memberikan caclangan dasar yang dibllat lIntllk dilaksanakan oleh pengurusan FELDA agar kehidupan warga FELDA Iebih sejahtera.