Hubungan penglibatan ibu bapa dalam pendidikan dan temperamen dengan masalah penyesuaian tingkah laku kanak-kanak - Zanariah Mat Isa
Masalah penyesuaian tingkah laku dalam kaJangan kanak-kanak jika dibiarkan berterusan boleh menjejaskan perkembangan sosioemosi dan kognitif kanak-kanak, Produktiviti, sikap inovatif dan kreativiti juga menjadi semakin lemah dan akhimya bakal merencatkan potensi diri kanak-kanak. Mereka juga berisiko mengalami keciciran dalam kernahiran literasi dan numerasi. Walau bagaimanapun kajian masalah penyesuaian tingkah laku dalam kalangan kanak-kanak tadika di Malaysia masih kurang dilakukan. Kajian sebelum ini hanya tertumpu pada peringkat sekolah rendah dan menengah, sedangkan masalah tingkah laku sebaik-baiknya dikenal pasti lebih awal. Justeru, kajian ini dilakukan untuk mengkaji profil masalah penyesuaian tingkah laku dalam kalangan kanak-kanak. Kajian ini juga bertujuan untuk menganalisis hubungan antara tahap penglibatan ibu bapa dalam pendidikan, tahap temperamen kanak-kanak dan jantina dengan masalah penyesuaian tingkah laku kanak-kanak. Kajian kuantitatifyang menggunakan reka bentuk tinjauan deskriptifini melibatkan 380 orang kanak-kanak Tadika Yayasan Islam Terengganu. Mereka dipilih melalui pensampelan rawak berstrata. Data kajian diperoleh melalui instrumen soal selidik yang merangkumi domain penglibatan ibu bapa dalam pendidikan, temperamen kanak-kanak dan masalah penyesuaian tingkah laku kanak-kanak. Data dianalisis dengan menggunakan statistik deskriptif dan inferensi. Kajian ini menunjukkan bahawa tahap penglibatan ibu bapa dalam pendidikan secara keseluruhannya adalah sederhana. Ibu bapa didapati paling kerap melibatkan diri dalam pendidikan di rumah. Tahap temperamen kanak-kanak secara keseluruhannya adalah sederhana. Tahap ternperarnen pcngawalseliaan kanak-kanak didapati lebih tinggi daripada temperamen kereaktifan positif dan afektif negatif. Secara keseluruhannya tahap masalah penyesuaian tingkah laku kanak-kanak adalah rendah. Hiperaktif rncrupakan masalah penyesuaian tingkah laku yang paling kerap ditonjolkan oleh kanak-kanak, Kanak-kanak lelaki mempamerkan masalah penyesuaian tingkah laku lebih tinggi berbanding perempuan secara keseluruhan dan dalarn kctiga-tiga kategori iaitu hiperaktif, kebimbangan-ketakutan dan permusuhan¬agresif. Ujian ANOYA menunjukkan terdapat perbezaan signifikan pada masalah penyesuaian tingkah laku kanak-kanak berdasarkan tahap penglibatan ibu bapa dalam pendidikan. Ujian-t mernperlihatkan tidak terdapat perbezaan signifikan pada masalah penyesuaian tingkah laku kanak-kanak berdasarkan tahap temperamen. Sebaliknya, wujud perbezaan signifikan pada masalah penyesuaian tingkah laku kanak-kanak berdasarkan jantina. Ujian MANOYA pula menunjukkan terdapat perbezaan signifikan pad a masalah penyesuaian tingkah laku kanak-kanak berdasarkan konstruk mengikut perbezaan jantina. Melalui ujian Univariat didapati terdapat perbezaan signifikan pada masalah penyesuaian tingkah laku kanak-kanak kategori hiperaktif mengikut perbezaan jantina. Analisis regresi berganda menunjukkan terdapat pengaruh signifikan penglibatan ibu bapa dalam pendidikan dan temperamen terhadap masalah penyesuaian tingkah laku kanak-kanak. Hasil kajian ini dapat memberi sumbangan terhadap implikasi teori dan pedagogi khususnya di peringkat penggubal dasar, institusi pendidikan, pentadbir sekolah dan guru.