Fenomena delinkuensi pelajar dan kaitannya terhadap pendekatan amar makruf nahi mungkar - Nurul Wahida Lah Omar
Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK) telah dirangka bagi mewujudkan insan yang seirnbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, ernosi dan jasrnani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Namun, kewujudan gejala delinkuensi yang semakin menjadi-jadi seperti ponteng, tidak menyiapkan kerja sekolah dan buli dalam kalangan pelajar telah merencatkan hasrat kerajaan tersebut. Kajian ini dijalankan bagi men genal pasti faktor berlakunya delinkuensi, pendekatan amar makruf nahi mungkar (AMNM) yang pernah dial ami pelajar serta kaitan antara delinkuensi pelajar dengan pendekatan AMNM. Kajian ini berbentuk kualitatifyang melibatkan tiga metod utama iaitu temu bual,focus group discussion (FGD) dan anal isis dokumen. Seramai sepuluh orang guru disiplin dan kaunselor serta 50 orang pelajar tingkatan empat daripada lima buah sekolah menengah di daerah Kuala Nerus, Terengganu telah dipilih sebagai peserta kajian. Selain itu, karya yang berautoriti daripada sarjana Islam juga turut dianalisis. Manakala data dianalisis secara manual yang melibatkan tiga peringkat iaitu transkripsi, pengkelasan tema dan penulisan laporan. Pendekatan AMNM dibuat berpandukan kepada empat rukun AMNM iaitu al-Muhtasib, al- Muhtasab Fih, al¬Muhtasab 'Alayh dan Nafs al-Ihtisiib. Dalam mernbentuk pendekatan ini juga, empat rukun ini telah dipadankan dengan karya ulama, kajian lampau dan data semasa yang diperoleh. Kajian mendapati faktor utama yang mempengaruhi pelajar melanggar disiplin sekolah ialah rakan dan diri sendiri. Manakala antara pendekatan AMNM yang dialami pelajar ialah rotan dan nasihat. Dalam membentuk pendekatan AMNM, didapati guru perlu menunjukkan sikap yang baik kepada pelajar selain daripada memastikan kebenaran sesuatu perkara sebelum tindakan diambil. Pendekatan AMNM penting dalam bidang pendidikan bagi memastikan masalah delinkuensi pelajar dapat diatasi. Hasil kajian ini dapat diuji bagi membentuk suatu model AMNM dalam mengatasi masalah delinkuensi pelajar. Model tersebut dapat diaplikasikan ke atas guru di semua sekolah di seluruh negara.