Dasar pembangunan pertanian menurut perspektif Islam: analisis dasar pertanian negara (DPN) - Mohd Borhanuddin Zakaria
Dasar Pertanian Negara (DI'N) I 1984-1991, DI'N 2 1992-1997, DI' 3 1998-2010 dan Dasar Agromakanan Negara (DA ) 2011-2020 merupakan satu langkah transformasi yang diusahakan oleh kerajaan dalam mcningkatkan kualiti makanan negara. I'elbagai perancangan yang khusus telah dibuat melalui DI'N dan DAN. Walau bagairnanapun, kelemahan DI'N dalam rnengurangi kadar import rnakanan yang terus meningkat dari segi pengeluaran dan kadar sara diri (SSL) dan pencapaian matlamat dari segi modal insan, nilai tambah, eksport dan import. Seterusnya pencapaian DI'N juga didapati tidak menentu, barang yang hendak dikurangkan pengeluarannya terus meningkat sebaliknya barang yang hendak ditingkatkan pengeluarannya terus berkurangan. Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji konsep pertanian dan pcmbangunan tanah pertanian mengikut persepektif Islam. Selain itu, kajian ini juga menganalisis DI'N dan DAN berkaitan pembangunan tanah pertanian yang merangkumi isu-isu keselamatan dan kelestarian alarn sekitar menurut perspektif Islam. Bentuk kajian ini adalah kualitatif. Pengumpulan data dilakukan melalui anal isis kandungan daripada sumber-surnber seperti laporan-Iaporan rasmi, surat pekeliling, laporan tahunan, laporan jabatan, rancangan kewangan, laporan agensi, data-data penunjuk pengeluaran makanan asasi, padi dan beras serta melihat tahap sara diri SSL dalam tempoh tahun bermula DI'N. Selain itu, maklumat diperoleh rnelalui kaedah temu bual tidak berstruktur terhadap individu-individu yang rnernpunyai autoriti dan berkait secara langsung dengan kajian ini. Metode penganalisisan data adalah melalui anal isis dokurnen yang bersandarkan kepada metode induktif dan deduktif. Data-data yang diperoleh dan dianalisis ini disampaikan secara deskriptif. Hasil kajian mendapati bahawa dasar pembangunan pertanian Islam ialah menghapuskan dharar, mengetcngahkan konscp al-falah wa al-khusran. mewujudkan konsep al-khalifah, mengelakkan segala bentuk al-israf, rnenekankan konsep awldwiyydt dalam meningkatkan kualiti rnakanan dan pendapatan negara, rnenekankan produk pemakanan yang halal dan bersih. Kajian juga rnendapati sebahagian DI'N dan DAN tidak menepati konsep pertanian Islam dari aspek pembangunan insan dan pembangunan scirnbang (vertical horizon/a I), konsep/iqh al¬awldwiyyat, maslahali umum, maqdsid al-sharf ah. konscp tauhldiyyah, rubiibiyyah, tazkiyyah, tanzimiyyah, khiliifah, insiiniyyah dan akhlaqiyyah. Implikasi kajian secara langsung terhadap agensi yang terlibat iaitu Kementarian Pertanian & Industri Asas Tani dapat menjadikan kajian ini sebagai rujukan untuk mcnerapkan dasar pertanian Islam untuk meruransforrnasikan dasar DI'N dan DAN sejajar dengan syarak.