Amalan pengajaran dan pembelajaran Bahasa Melayu dalam kalangan murid orang asli di Terengganu - Norizan Mamat
Pencapaian pendidikan murid Orang Asli masih lagi pada tahap yang rendah jika dibandingkan dengan pencapaian murid dalam arus perdana. Isu utama yang berkaitan adalah masalah pencapaian dalam peperiksaan yang rendah, masalah kehadiran ke sekolah dan keciciran. Seiring dengan masalah demikian, sebahagian besar daripada murid Orang Asli juga tidak menguasai kemahiran membaca, menulis dan mengira (kemah iran 3M) dengan baik dan turut terlibat dengan masalah literasi Bahasa Melayu. Berikutan dengan isu berkenaan satu kajian telah dibuat berdasarkan em pat objektif utama iaitu (i) untuk mengetahui kaedah pengajaran Bahasa Melayu dalam kalangan Murid Orang Ash, (ii) memahami cabaran yang dihadapi oleh guru, (iii) menjelaskan program-program untuk memperkasakan Bahasa Melayu kepada murid Orang Asli dan (iv) mencadangkan pendekatan pengajaran Bahasa Melayu yang lebih sesuai untuk murid Orang Ash. Kajian ini dijalankan dengan rnenggunakan kaedah kualitatif yang berasaskan pendekatan kajian kes. Data kajian dikumpul melalui kerja lapangan terhadap dua buah sekolah rendah Orang Ash di Negeri Terengganu, iaitu Sekolah Kebangsaan Sungai Pergam (SKSP) dan Sekolah Kebangsaan Sungai Berua (SKSB) dengan menggunakan teknik pemerhatian, analisis dokumen, dan temu bual. Responden kajian terdiri daripada guru-guru yang mengajar Bahasa Melayu dan mat a pelajaran lain, murid-rnurid yang terlibat dengan pengajaran dan pembelajaran (P&P) Bahasa Melayu, pentadbir sekolah, kakitangan sekolah, labatan Pelajaran Negeri Terengganu (lPNT), Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Kemaman dan Hulu Terengganu, labatan Kemajuan Orang Asli (lAKOA), pernirnpin setempat dan ibu bapa. Hasil kajian mendapati bahawa tiga kaedah pengajaran telah digunakan oleh guru-guru Bahasa Melayu iaitu kaedah pengajaran berpusatkan guru, kaedah pengajaran berpusatkan murid dan kaedah pengajaran berpusatkan bahan. Kaedah pcngajaran berpusatkan guru merupakan kaedah pengajaran yang paling dorninan diamalkan oleh guru Bahasa Melayu. Kajian juga telah mengenal pasti cabaran-cabaran yang dihadapi oleh guru¬guru dalam pengajaran Bahasa Melayu antaranya adalah masalah penguasaan membaca, menulis dan mengira (kemahiran 3M), literasi Bahasa Melayu, pengaruh bahasa ibunda, ketidakhadiran murid ke sekolah, pengaruh persekitaran dan masalah yang berkaitan dengan ekosistem sekolah. Kajian ini juga telah menemukan beberapa program yang telah dilaksanakan untuk memperkasakan Bahasa Melayu dalam kalangan murid Orang Ash yang dianjurkan oleh pihak sekolah, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), PPD, Institut Perguruan Guru (IPG) dan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA). Berikutan itu, kajian ini juga telah mencadangkan pendekatan kemahiran 3M dengan kaedah 'Platform' sebagai suatu pendekatan yang lebih sesuai dalam pengajaran Bahasa Melayu. Kajian juga dapat merumuskan bahawa dalam P&P Bahasa Melayu untuk murid-rnurid Orang Ash, kemahiran khas berkaitan dengan kernahiran budaya dan kemahiran interpersonal amat diperlukan.