Interaksi dan integrasi melalui perkongsian budaya : satu kajian kes hubungan minoriti Siam-Melayu di Kampung Pak Kiang Besut,Terengganu - Wan Nor Jazmina Wan Ariffin
Masyarakat majmuk yang terbentuk di negara ini telah mewujudkan kepelbagaian budaya dan menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang unik. Kepelbagaian dan perbezaan budaya yang wujud di antara kaum seringkali dilihat sebagai punca kepada perpecahan dan menjadi cabaran utama dalam mengekalkan keharmonian masyarakat. Namun, perbezaan budaya juga boleh menjadi elemen penyatuan sekiranya wujud toleransi dan perkongsian budaya dalam kalangan masyarakat pelbagai kaum. Formula inilah yang wujud dalam masyarakat Siam dan Melayu di kampung Pak Kiang, sebuah perkampungan di daerah Besut, Terengganu untuk mengekalkan keharmonian dan kesejahteraan hidup bersama. Justeru kajian ini dibuat dengan tiga objektif iaitu; i) Memahami sikap minoriti Siam terhadap budaya majoriti Melayu dan sebaliknya. ii) Mengenalpasti status toleransi dan perkongsian elemen budaya antara masyarakat Siam di kampung Pak Kiang dengan masyarakat Melayu. iii) Menilai proses toleransi dan perkongsian budaya daJam melestarikan integrasi kaum dalam kalangan minoriti Siam dan majoriti Melayu. Kajian dilakukan dengan menggunakan pendekatan etnografi melalui satu kerja lapangan yang mengambil masa selama 12 bulan, bermula Julai 2015 sehingga Jun 2016. Semasa kajian teknik pemerhatian ikut serta dan temubual diguna sebagai teknik utama dalam mengumpul data. Selain itu teknik anal isis dokumen juga digunakan dalam mengukuhkan dapatan kajian dan menjadikan penulisan lebih jitu dan ilmiah. Data-data yang dikumpul dianalisis secara manual dan menggunakan perisian N- Vivo. Penganalisisan secara manual digunakan untuk penyusunan data primer manakala perisian N-Vivo pula digunakan untuk penyusunan data sekunder. Kajian menunjukkan masyarakat kampung Pak Kiang mengamalkan sikap berbudaya yang harmoni dalam aspek politik, sosial dan ekonomi walaupun berhadapan dengan perbezaan budaya dalam kalangan mereka. Selain itu, proses toleransi dan perkongsian budaya juga dipaparkan daJam sebahagian cara hidup masyarakat Siam seperti adat tradisi, bahasa, cara pemakaian dan aktiviti kesenian yang telah diasimilasi oleh kebudayaan setempat. Kajian turut mendapati integrasi kaum di kampung Pak Kiang sebenarnya didorong oleh sikap keterbukaan oleh setiap individu dalam menghayati kepentingan integrasi terhadap keharmonian masyarakat. Dalam konteks masyarakat majmuk, perbezaan budaya seharusnya tidak dijadikan sebagai sebab perpecahan sebaliknya menjadi faktor penyatuan jika semua pihak boleh bertoleransi terhadap perbezaan serta berkongsi persamaan yang dimiliki oleh setiap kaum.