Pengetahuan, amalan dan cabaran guru dalam pengajaran dan pembelajaran (Pdp) kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT) di Sekolah Rendah Showcase i-THINK Terengganu - Shamilati Che Seman@Sulaiman
Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBA T) rnerupakan salah satu kemah iran kritikal dalarn dunia pendidikan di era globalisasi. Di Malaysia, penerapan KBA T menjadi agenda utarna dalam sistem pendidikan sejak dua dekad yang lalu. Namun, pelaksanaan KBA T dalam pengajaran dan pernbelajaran (PdP) agak berrnasalah di peringkat sekolah. Hal ini dikaitkan dengan masalah para guru yang kurang pengetahuan dan tidak rnahir untuk menerapkan kernahiran berfikir secara berkesan dalam bilik darjah. Justeru, kajian ini bertujuan untuk membuat penerokaan terhadap PdP KBAT di peringkat sekolah rendah. Kajian ini telah meneroka pengetahuan guru terhadap konsep KBAT, menganalisis arnalan PdP KBAT mereka dalam bilik darjah dan mengenal pasti cabaran-cabaran yang mereka hadapi serta mencadangkan kerangka teori tingkah laku pemikiran holistik guru dalarn bilik darjah. Kajian ini rnenggunakan kaedah kualitatif dengan reka bentuk kajian kes bersifat eksploratori dan pendekatan fenomenologi. Data dikumpul daripada tiga sumber utarna iaitu ternu bual separa berstruktur, pernerhatian berstruktur dan anal isis kandungan dokumen seperti Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran, buku teks serta lain-lain dokumen yang berkaitan PdP. Melalui kaedah pensarnpelau bertujuan, sembi Ian orang infonnan telah terpilih dalam kalangan guru yang mengajar Bahasa Malaysia, Matematik dan Sains di sebuah sekolah showcase i¬THfNK di Terengganu. Data yang diperoleh telah dianalisis melalui kaedah tipologi berterna. Kajian mendapati bahawa para guru mempunyai pengetahuan yang cukup untuk memaharni konsep dan pedagogi. KBAT serta rnereka berupaya mengaplikasikan KBAT dalarn bilik darjah. Mereka juga didapati telah mengamalkan lapan kornponen berfikir iaitu teknik mengajar KBA T, kaedah mengajar KBAT, tabiat berfikir, semangat insani, bahasa pernikiran, tingkah laku berfikir, alat berfikir dan arkitek intelek. Dapatan juga telah menunjukkan bahawa para guru menghadapi pelbagai cabaran daripada aspek guru, PdP dan murid. Seierusnya, proses penyepaduan yang berlaku antara pengetahuan, amalan dan cabaran guru dalam KBA T; reka bentuk resos dan pendekatan pengajaran kernahiran berfikir telah memberi manifestasi satu bentuk gaya dan pola tingkah laku berfikir bagi seseorang guru. Akhirnya, kajian ini telah mcrnbentuk satu kcrangka tcori bagi tingkah laku pemikiran holistik sebagai panduan kepada para guru untuk melaksanakan PdP KBA T dalam bilik darjah dengan lebih berkesan. Kajian ini memberi irnplikasi terhadap guru berkemahiran berfikir secara berkesan, pembelajaran bilik darjah kondusif serta keunikan, gaya belajar dan kesediaan berfikir dalam kalangan murid di peringkat sekolah rendah secara khusus dan semua peringkat pengajian secara umum.