Model pengubahsuaian bersepadu takaful auto di Malaysia - Nik Nur Zulaikha Ahmad Azhar
Takaful Auto adalah polisi insurans kenderaan motor yang menyediakan perlindungan kepada pengguna kenderaan sekiranya berlaku kemalangan di jalanraya mengikut undang-undang Islam. Kini, bilangan kenderaan di jalan meningkat dengan pesat yang mana berkadaran secara langsung dengan risiko kemalangan jalan raya. Malaysia merupakan salah satu negara yang memegang rekod kematianjalan ray a yang tertinggi di dunia dengan purata kematian 18 orang di seluruh negeri. Hal ini telah menyebabkan ke deraan dan kematian untuk kedua-dua pemandu dan juga penumpang. Namun begitu, masih ramai pengguna kenderaan yang tidak mempunyai perlindungan ke at as diri mereka kerana bayaran insurans adalah mahal. Seramai 75.6% pengguna kenderaan tidak dilindungi berdasarkan kajian lepas. Oleh kerana isu ini, kajian ini bertujuan untuk menyiasat dan mengenal pasti model yang sedia ada, mencadangkan model pengubahsuaian baru untuk pengguna kenderaan yang menggabungkan Takaful Auto dengan pelan kemalangan diri dan menentukan penerimaan pengguna kenderaan ke atas model pengubahsuaian bersepadu Takaful Auto. Saiz sampel untuk keratan rentas ialah 385 yang dikira dengan menggunakan teknik perkadaran tunggal melalui persampelan rawak mudah di Terengganu. Structural Equation Modelling (SEM) digunakan untuk menguji hipotesis kajian ini menggunakan perisian Statistical Package Social Sciences Analysis of Moment Structural (SPSS AMOS). Dapatan kajian mendapati bahawa terdapat hubungan yang signifikan dan positif antara model baru Takaful Auto, pengetahuan Takaful Auto dan kemalangan persendirian pada nilai-p kurang daripada O. 5. Nilai-p bagi penerimaan model pengubahsuaian bersepadu untuk kemalangan persendirian adalah 0.000 manakala pengetahuan Takaful Auto adalah 0.01. Hal ini menunjukkan bahawa pengguna kenderaan bersetuju dengan model yang ditawarkan yang memberi perlindungan kepada pemandu dan penumpang.