Penentuan standard maslahah dan mafsadah dalam rawatan materniti di Malaysia - Siti Khatijah Ismail
Rawatan matemiti merujuk kepada prosedur perubatan yang dijalankan ke atas wanita ketika penjagaan antenatal, pengendalian kelahiran (intrapartum) dan selepas bersalin (postpartum). Sesetengah prosedur rawatan yang dijalankan mempunyai pertembungan antara aspek maslahah dan mafsadah apabila ianya dinilai dari perspektif maqasid al-shari'ah. Interpretasi yang berbeza terhadap konsep maslahah dan mafsadah ini mernbawa kepada perbezaan aplikasi kedua-duanya dalarn proses penilaian hukum semasa. Hal ini turut meneetuskan kekeliruan dari sudut pernakaian konsep ini dan standardnya dalam prosedur rawatan materniti. Justeru, berlaku kesamaran dalam menilai hukum amalan rawatan materniti semasa sehingga menjurus kepada salah laku dan perianggaran etika perubatan apabila konsep maslahah dan mafsadah yang digunakan melangkaui had dan batasan sebenar. Kajian ini dilakukan bagi menilai sejauh mana prosedur rawatan materniti di Malaysia menepati maqasid al-shari'ah melalui pemakaian konsep maslabah dan mafsadah sebenar. Selain itu, kajian ini juga bertujuan mengemukakan pendekatan dalam menentukan standard maslabah dan mafsadah agar pemakaiannya memenuhi maslahah wanita dan bayi yang dikandunginya serta mengelak daripada mafsadah. Bagi mendapatkan data yang diperlukan, kaedah penyelidikan perpustakaan dan temu bual separa berstruktur digunakan. Manakala, penganalisisan data dilakukan berdasarkan kaedah induktif, deduktif dan komparatif. Hasil kajian mendapati bahawa ulama usul menggunakan pendekatan al-muwazanah dan al-tarjih dalam menentukan aspek maslahah dan mafsadah terhadap sesuatu perkara. Berdasarkan pendekatan ini didapati bahawa garis panduan umum dan manual prosedur rawatan materniti di Malaysia adalah bertepatan dengan maqasid al-shari'ah. Namun begitu, sesetengah prosedur rawatan memerlukan perincian kepada penentuan standard maslabah dan mafsadahnya secara juz'i. Oleh itu, dua pendekatan yang dikenaI pasti dalarn rnenyelesaikan masalah ini adalah dengan rnengenal pasti kedudukan indikasi perubatan menurut perspektif maqasid al-shari'ah dan rnelalui penentuan tahap faktor risiko yang ada sarna ada tahap wahm, ghalabah al-zan atau qat'i. Kedua-dua pendekatan ini mengguna pakai konsep hubungan antara wasail dan tawabi' dengan maqasid.