Pembangunan bahan sokongan e-pembelajaran kursus bahasa Arab permulaan di UniSZA - Norasyikin Osman
Penerapan tcknologi dalam bidang pendidikan semakin mendapat tempat mutakhir ini. Bidang pengajaran dan pembelajaran (P&P) bahasa Arab juga tidak ketinggalan untuk bergerak seiring dengan bidang yang lain dalam mengimplementasikan P&P berasaskan teknologi. Justeru itu, kajian ini bertujuan untuk membangunkan bahan sokongan e-pembelajaran bagi kursus bahasa Arab di UniSZA berasaskan pendekatan pembelajaran teradun. Ini selaras dengan seruan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (Pendidikan Tinggi) 2015-2025 yang memberi penekanan kepada pelaksanaan e-pembelajaran dalam pembelajaran teradun di peringkat IPT. Kajian pembangunan bahan sokongan e-pembelajaran yang dibangunkan ini mempunyai tiga fasa utama iaitu i) fasa analisis keperluan ii) fasa reka bentuk dan pembangunan dan iii) fasa pelaksanaan dan penilaian. Fasa analisis telah melibatkan sejumlah 248 orang pelajar UniSZA dan 3 orang pensyarah. Fasa analisis bertujuan untuk mengetahui latar belakang pelajar, persekitaran institusi serta maklumat berkaitan kursus. Manakala fasa kedua merupakan fasa mereka bentuk bahan seterusnya mcmbangunkannya berdasarkan hasil dapatan yang diperoleh menerusi fasa analisis. Bahan yang dibangunkan telah dinamakan sebagai e-AraBIE. Pada fasa ini, bahan tersebut turut menjalani penilaian formatif dengan melibatkan pelbagai kategori penilai termasuklah 9 orang pakar, 3 orang pensyarah dan 14 orang pelajar. Ia seterusnya dimurnikan berulang kali berdasarkan komen dan cadangan penilai. Fasa terakhir iaitu fasa pelaksanaan adalah fasa untuk melaksanakan bahan dalam kajian sebenar dengan melibatkan 87 orang pelajar dan 3 orang pensyarah. Penilaian pada fasa ini adalah untuk melihat aspek kebolehgunaan dan tahap motivasi serta minat pelajar ketika menggunakan bahan ini. Dapatan melaporkan tahap kebolehgunaan bahan sokongan e-pernbelajaran ini yang meliputi kandungan, reka bentuk, pembelajaran teradun, pembelajaran kendiri dan kemudahgunaan adalah tinggi. Pelajar mengakui bahan sokongan e-pernbelajaran adalah menarik, mudah difahami, membantu meningkatkan penguasaan bahasa Arab dan membantu melancarkan sebutan bahasa Arab dengan betul. Bahan ini juga telah dapat menarik minat pelajar dan memberi motivasi untuk mengikuti pembelajaran bahasa Arab berasaskan pembelajaran teradun. Selain bahan yang interaktif dan efektif berjaya dibangunkan, tatacara pembangunan bahan ini yang sistematik turut dihuraikan secara terperinci agar dapat dijadikan panduan untuk kajian seterusnya. Kajian ini turut memberi implikasi dan sumbangan kepada pihak-pihak yang berkepentingan terutama dalam aspek pernbangunan bahan berasaskan teknologi khasnya pendekatan pembelajaran teradun dalam P&P bahasa Arab.