ضمان جودة التعليم الأساسي بالمدارس العربية في كوت ديفوار في ضوء التجارب العالمية - سيسي أحاندو
Realiti pendidikan asas di sekolah-sekolah aliran Arab di Ivory Coast memperlihatkan beberapa cabaran yang menghalang pencapaian kualiti yang menyeluruh seperti keciciran, kurang perhatian terhadap teori dan praktis, kurikulum yang tidak menitikberatkan kecenderungan dan aspek perbezaan individu pelajar, kelemahan pembangunan profesional guru, kekurangan alat bantu mengajar dan kurangnya pelaksanaan teknik pengajaran yang sesuai. Hal sedemikian menuntut kajian semula sistem pendidikannya berasaskan pengalaman antarabangsa bagi mengatasi kelemahan yang dihadapi. Justeru, tesis ini bertujuan untuk mengenalpasti halangan pencapaian kualiti bagi pendidikan asas di sekolah-sekolah aliran Arab di Ivory Coast, menyenaraikan piawaian jaminan kualiti bagi pendidikan asas, mengemukakan pengalaman antarabangsa yang berjaya dalam jaminan kualiti bagi pendidikan asas dan menyena aikan cadangan jarninan kualiti bagi pendidikan asas di sekolah-sekolah a\lran Arab di Ivory Coast. Tesis ini menggunakan kaedah kualitatif secara analisis kandungan bagi mengenalpasti halangan pencapaian kualiti bagi pendidikan asas di sekolah-sekolah aliran Arab di Ivory Coast, mengenalpasti piawaian jaminan kualit: pendidikan dan mengemukakan pengalaman pelaksanaannya yang berjaya di peringkai antarabangsa. Kaedah kuantitatif secara soal selidik turut digunakan bagi mendapatkan pandangan responden tentang indikator jaminan kualiti bagi sistem pentadbiran, kurikulum, pengajaran guru dan tahap pembelajaran pelajar. Soal selidik ini dibina menggunakan metod Delphi dan melibatkan 175 orang yang mempunyai sekurang. kurangnya 5 tahun pengalaman pengajaran. Tesis ini mendapati bahawa terdapat U perkara yang menjadi halangan pencapaian kualiti bagi pendidikan asas di sekolah sekolah aliran Arab di Ivory Coast, beberapa piawaian jaminan kualiti berjaya dirumuskan yang berkaitan dengan sistem pentadbiran, kurikulum, pengajaran guru serta tahap pembelajaran pelajar, dan mengemukakan 9 pengalaman antarabangsa yan berjaya dalam jaminan kualiti bagi pendidikan asas. Kajian ini turut mengenalpas indikator jaminan kualiti bagi pendidikan asas di sekolah-sekolah aliran Arab di IVOl Coast yang perlu diambilkira yang merangkumi sistem pentadbiran, kurikulum pengajaran guru dan tahap pembelajaran pelajar. Tesis ini mencadangkan agar pengurusan pendidikan asas perlu dilaksanakan berasaskan jaminan kualiti sebagaimana penemuan dalam kajian ini. Kajian lanjut wajar dijalankan berkaita dengan jaminan kualiti pendidikan asas yang turut mengambilkira perspektif lain.