Permasalahan pengajaran pendidikan Islam peringkat sekolah menengah dalam kalangan pelajar pekak - Nik Hassan Seman
Kelemahan penguasaan Pendidikan Islam dalam kalangan pelajar pekak merupakan isu yang perlu ditangani secara tepat kerana mereka menghadapi pelbagai masalah pembelajaran. Justeru, kajian ini bertujuan untuk menerokai aspek keperluan pelajar pekak dalam pembelajaran Pendidikan Islam dan menganalisis masalah yang dihadapi semasa proses pengajaran dan pembelajaran berlangsung. Kajian ini berbentuk kualitatif dan kuantitatif yang dijalankan secara kajian kes melibatkan temu bual dan soal selidik. Responden temu bual se ara indi idu terdiri daripada lima orang guru Pendidikan Islam Pendidikan Khas (GPIPK), tiga orang bekas pelajar pekak (BPP) empat orang guru Penolong Kanan Pendidikan Khas (PKPK) dan dua orang Pakar Pendidikan Khas (PPK). Manakala temu bual secara Diskusi Kumpulan Berfokus (Focused Group Discussion) terdiri daripada dua kumpulan pelajar pekak dari Sekolah Menengah Pendidikan Khas dan Program Pendidikan Khas lntegrasi. Dalam pendekatan kuantitatif, penyelidik telah membina satu set soal selidik dan telah diedar kepada 266 orang pelajar pekak yang dipilih secara persampelan kelompok untuk melihat ciri-ciri keperluan mereka dalam pembelajaran Pendidikan Islam. Data kuantitatif ini dianalisis menggunakan Statistical Package for the Sosial Sciences (SPSS). Model kerangka konseptual yang diguna pakai dalam kajian ini adalah modiftkasi daripada Model Pengajaran dan Pembelajaran Biddle dan Dunkin, Model Pengajaran Berkesan Keller et al. dan Model Keperluan Humanistik. Dapatan menunjukkan pelajar pekak memerlukan motivasi, kaedah pengajaran guru, medium komunikasi dan bahan bantu mengajar (BBM) dalam menghasilkan pengajaran dan pembelajaran berkesan. Dapatan juga menunjukkan pelajar pekak mengbadapi masalah dari segi kemahiran bahasa, ingatan jangka pendek, masalah komunik i motivasi, bahan bantu mengajar (BBM), kod tangan dan silibus. Kajian ini mengetengahkan pelbagai pandangan pakar dalam menghasilkan pengajaran dan pembelajaran berkesan kepada pelajar pekak. Daripada dapatan kajian serta gabungan model praktikal yang ditemui telah menghasilkan penemuan baharu dalam kajian ini iaitu Model Pengajaran dan Pembelajaran Berkesan Pendidikan Islam (pelajar Pekak) dan Model Keperluan Guru Pendidikan Islam Pendidikan Khas dan Pelajar Pekak dalam Pengajaran Berkesan. Kajian ini merumuskan bahawa pelajar pekak perlu diberi didikan agama yang sempurna agar mereka mampu memaharni Islam dengan lebib tepat dan mengamalkannya dalam kehidupan seharian.