القراءىن الصارفة للأمر عن الوجوب دراسة تأصيلية تطبيقية عند الباجي في المنتقى - عمر تجاني حسن; Universiti Sultan Zainal Abidin . Faculty of Islamic Contemporary Studies (2015)
Qarinah yang memalingkan makna sesuatu teks dari kehendak asalnya adalah san isu yang memerlukan pemerhatian dan penyelidikan. Lebih-Iebih lagi apabiJa ia melibatkai qarinah haliyyah yang seharusnya dibuat secara konsisten berdasarkan garis pandian yang sewajamya, tidak timbul dakwaan bahawa sesuatu al-amr itu dipalingkan dai makna asalnya dengan sesuatu qarinah sedangkan hakikatnya ia dibuat berdasarkan hava nafsu. Sebagaimana yang diketahui bahawa al-amr dan al-nahy adaJah paksi pentadifan. Ia melibatkan aspek wajib yang bermisikan meraih kemaslahatan dan haram yang bermisikan mencegab kefasadan. Kajian terhadap masalah al-amr sarna ada dalarn keadaan ia bersendirian atau dalam keadaan ia disertai qarinah teramat penting dalam usaha memabarni nas. Justeru kajian ini bertujuan melakukan analisis terhadap qarinah yang mempengaruhi al-amr, mengesan sampel-sampel yang diaplikasi dalarn kitab al-Muntaqa serta mengenengahkan ketokohan Imam al-Baji. Kajian berbentuk kualitatif ini secara asasnya melibatkan analisis secara induktif dan deduktif terhadap teori dan aplikasi yang dikumpulkan dalam karya-karya usul fiqh. Kajian ini mendapati bahawa para ulama mengemukakan pelbagai definisi al-amr dan qarinah. AI-amr sendiri didapati mempunyai pelbagai ungkapan (sighah). Begitu juga qarinah dikesan mempunyai peJbagai jenis dan kategori berdasarkan kekuatan, hubungan dengan makna, berbentuk perkataan rnahupun keadaan. Kajian juga menemukan bahawa setiap qarinah hanya hanya boleh dikesan dengan kaedah tertentu. Kajian juga telah berjaya rnengesan dan mendatangkan sepuJuh contob dari masalah- aplikasi qarinah ke atas al-amr dalam al-Muntaqa. Kajian akhinya mencadangkan agar penyeJidikan lanjutan yang melibatkan aspek impa bahasa terhadaj ilmu usul fiqh, khususnya isu-isu qarinah seperti fungsi qarinah, takhsis tawkid, taqyid, am dan khas serta mutlaq dan muqayyad sarna ada dari sudut teori mahupun aplikasi.
Thesis (Degree of Master of Sharia) - Universiti Sultan Zainal Abidin, 2015
Keywords: Universiti Sultan Zainal Abidin -- Dissertations; Universiti Sultan Zainal Abidin -- Faculty of Islamic Contemporary Studies -- Dissertations; Islamic law; Dissertations, Academic