حق الأنسان في حرمة الحياة الخاصة في ضوء مقاصد الشريعة الأسلامية - Ahmad Sami Alqudsi
Syariat Islam telah mengangkat darjat kemuliaan manusia dan memperakui hak serta kepentingan yang menjamin kemuliaannya. Malahan, syariat Islam telah menggariskan hak-hak tertentu dan antara hak yang paling utama adalah hak dalam kehidupan peribadi. Justeru, kajian ini perlu bagi membincangkan dasar syarak terhadap kedudukan hak-hak asasi manusia, konsep serta aspek-aspek hak dalam kehidupan peribadi dan kewajipan memulihara hak-hak tersebut sebagaimana yang ctm~1!-Irnn. Oleh itu, secara khususnya kajian ini bertujuan untuk menjelaskan konsep hak-hak asasi manusia dan hak dalam kehidupan peribadi . Kajian ini juga menjelaskg., dari aspek perbahasan maqasid syari 'ah tentang bentuk-bentuk, ciri-ciri dan hukulnan yang dikenakan bagi yang mencabuli hak-hak tersebut. Kajian ini adalah kajian kualitatif. Data kajian ini dipilih secara induktif dan dianalisis secara deskriptif. Secara keseluruhannya, dapatan kajian menunjukkan bahawa p ra fuqaha' telah menbi an pandangan tentang hak asasi manusia dalam kehidupan peribadi dan menetapkan kaedah pelaksanaan dalam empat aspek, iaitu: Pertama: Hak-hak k diaman iaitu melalui penetapan peraturan khusus yang tidak membenarkan seseorang menceroboh masuk ke kediaman orang lain tanpa kebenaran tuan rumah. Kedua: Hak-hak penjagaan aurat dengan menggariskan cara untuk menutup aurat serta batasan yang dibolehkan untuk memandangnya. Ketiga: Hak-hak dalam rahsia peribadi. Islam memperakui cara-cara untuk menjaganya dan menetapkan kaedahkaedah tertentu sekiranya perlu untuk mengetahui rahsia tersebut. Keempat: Hak-hak dalam surat menyurat peribadi dengan menetapkan syarat-syarat tertentu bagi membacanya. Selain daripada itu juga jelas kelihatan perlindungan hak-hak kehidupan peribadi dalam syariat Islam melalui hukuman takzir yang dikenakan kepada sesiapa yang mencabul empat aspek hak-hak asasi dalam kehidupan peribadi tersebut. Di sini ternyata bahawa pengabaian terhadap suatu perkara yang menjadi kepentingan kepada manusia serta cuai dalam menjaga hak-haknya merupakan satu bentuk pengabaian kepada maqasid syari'ah. Sebaliknya, penjagaan terhadap maqasid syari'ah itu adalah dengan cara memenuhi kepentingan manusia itu melalui penjagaan dan pemuliharaan terhadap hak-haknya serta menghindari sesuatu yang membawa keburukan kepada mereka.