Hubungan penggunaan strategi pembelajaran kemahiran berbahasa dan kepercayaan terhadap pembelajaran bahasa dengan pencapaian bahasa Arab - Nadhilah Abdul Pisal; Universiti Sultan Zainal Abidin . Faculty of Languages & Communication (2016)
Kejayaan pelajar dalam pembelajaran bahasa Arab turut dipengaruhi oleh penggunaan strategi pembelajaran bahasa (SPB) dan kepercayaan terhadap pembelajaran bahasa (KPB). Namun, kajian mengenai hubungan atau pengaruh kedua-dua faktor ini terhadap pencapaian bahasa Arab pelajar masih kurang dijalankan. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk menentukan jenis dan tahap kekerapan penggunaan strategi pembelajaran kemahiran berbahasa (SPKB) dan KPB pelajar. Kajian ini juga bertujuan untuk menyelidik hubungan an tara SPKB dan KPB dengan beberapa pemboleh ubah lain seperti jantina, jumlah jam belajar bahasa Arab di luar kelas dalam seminggu, jumlah pendapatan keluarga dan pencapaian bahasa Arab pelajar. Hubungan esama pemboleh ubah iaitu antara penggunaan SPKB dan KPB juga turut dikaji. Kajian tinjauan deskriptif secara keratan rentas ini melibatkan 350 orang pelajar dari 12 buah Sekolah Menengah Agama (SMA) Maktab Mahmud Negeri Kedah (MMNK). Instrumen kajian yang digunakan pula ialah soal selidik yang merangkumi tiga bahagian utama iaitu a) maklumat latar belakang, b) penggunaan SPKB hasil adaptasi dan ubah suai daripada Cohen dan Oxford serta Cohen et al. dan c) KPB merupakan adaptasi dan ubah suai daripada Horwitz. Analisis deskriptif yang digunakan ialah peratus, min dan sisihan piawai. Tahap penggunaan SPKB pelajar secara keseluruhan dan berdasarkan en am konstruk strategi adalah sederhana, manakala tahap KPB pelajar secara keseluruhan dan berdasarkan lima konstruk kepercayaan pula adalah tinggi. Strategi membaca dan mendengar merupakan antara dua strategi yang digunakan paling kerap. Motivasi dan kesukaran pula tersenarai sebagai dua konstruk tertinggi dalam KPB. Secara keseluruhannya, pelajar cemerlang bahasa (PCB) didapati lebih banyak dan kerap menggunakan strategi dan mempunyai kepercayaan yang lebih tinggi berbanding kumpulan pelajar lain. Ujian analisis inferensi ng digunakan pula ialah ujian korelasi Pearson, ujian korelasi Spearman, ujian-t, an Ii is varian (ANOVA) dan regresi berganda. Dapatan kajian menunjukkan tidak terdapat perkaitan signifikan antara KPB dengan pencapaian bahasa Arab. Juga, tidak terdapat perbezaan signifikan pada pen apaian bahasa Arab berdasarkan tahap KPB pelajar. Korelasi ang ignifi n pula diperoleh antara penggunaan SPKB dengan pencapaian bahasa Arab dan penggunaan SPKB dengan KPB. Hasil ujian-t turut melaporkan perbezaan signifikan pada penggunaan SPKB dengan KPB berdasarkan jantina. Ujian ANOV A pula memperlihatkan perbezaan signifikan pada pencapaian bahasa Arab berdasarkan tahap penggunaan SPKB pelajar. Selain itu, perbezaan signifikan turut dilaporkan pada penggunaan SPKB dan KPB berdasarkan jumlah jam belajar dan jumlah pendapatan keluarga. Pengujian analisis regresi berganda pula menunjukkan terdapat sumbangan signifikan penggunaan SPKB terhadap pencapaian BA pelajar. Hasil kajian ini yang disandarkan kepada beberapa teori pembelajaran diharapkan dapat memberi nilai tambah untuk memahami keperluan pelajar serta melakukan penambahbaikan dalam pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab di pelbagai peringkat pengajian khususnya sekolah menengah.
Thesis (Ijazah Doktor Falsafah Bahasa Arab) - Universiti Sultan Zainal Abidin, 2016
Includes bibliographical references (pages 467- 483)
Keywords: Universiti Sultan Zainal Abidin -- Dissertations; Universiti Sultan Zainal Abidin -- Faculty of Languages and Communication -- Dissertations; Academic achievement -- Malaysia; Arabic language -- Malaysia; Learning strategies; Dissertations, Academic