Potensi pasaran industri perabot tamu ukiran kayu di Terengganu - Siti Nurmarshitah Harun
Perabot tamu merupakan suatu perabot yang penting dalarn menghidupkan konsep dalarn esebuah ruang tamu. Pemilihan jenis perabot mengikut citarasa mempengaruhi konsep esebuah kediaman sarna ada dari segi konsepnya yang moden kontemporari atau tradisional. Dalarn bidang seni ukiran kayu, terdapat pelbagai prod uk yang dikeluarkan oleh para usahawan kayu. Di antaranya perabot hiasan dalaman. Perabot tamu ukiran kayu merupakan salah satu perabot yang tinggi permintaannya di pasaran domestik dan antarabangsa. Tujuan penyelidikan ini dijalankan adalah untuk membantu para usahawan dan agensi yang terlibat dalam meningkatkan permintaan dan pasaran perabot tamu ukiran kayu di negeri Terengganu di sarnping mengekalkan identiti warisan negeri di mata dunia. Dalarn penyelidikan ini, kaedah kuantitatif adalah kaedah utarna yang digunakan untuk mendapat input tentang pasaran dan permintaan perabot tamu ukiran kayu di Terengganu. Soalan soal selidik dikemukakan kepada 50 orang responden yang terdiri daripada pereka, usahawan, agensi yang berkaitan dengan industri perabot dan orang awarn di sekitar negeri Terengganu yang mempunyai kediarnan tetap. Kajian literatur dan kajian kes merangkumi temubual diantara para usahawan kayu, pereka dan agensi terlibat merupakan dokumen sokongan dalam penyelidikan. Selain itu, pemerhatian dan observasi juga dijalankan disekitar negeri Terengganu sebagai kaedah kualitatif. Kesemua dapatan yang diperolehi akan dianalisa di dalam peri sian SPSS (Pakej Statistik untuk Sains Sosial) dan juga perisian EXCEL (Microsoft Office). Seterusnya, analisa kritikal diperolehi bagi mengenal pasti permasalahan yang terdapat di dalam penyelidikan. Analisa dapatan yang diperolehi diaplikasikan bagi menaikkan pasaran industri perabot tamu ukiran kayu di Terengganu. Tindakan para agensi yang terlibat memain peranan penting dalam membantu para usahawan dan pereka dalarn meningkatkan promosi serta permintaan perabot tamu ukiran kayu di pasaran domestik dan antarabangsa dengan menjalankan pelbagai bimbingan dan kursus pemasaran dikalangan para usahawan kayu di sekitar negeri Terengganu. Tiga komponen utarna di perolehi dalarn analisa dapatan iaitu konsep reka bentuk, promosi dan peranan gensi untuk membentuk teori kaedah keseluruhan. Permasalahan utarna iaitu larnbakan perabot impot dapat dikurangkan sedikit demi sedikit dengan peranan-peranan yang wujud di dalarn komponen utama hasil diperolehi dari analisa dapatan. Secara praktikalnya, kaedah teori yang dibentuk dapat digunakan sebagai rujukan kepada para usahawan kayu, pereka, para agensi terlibat dan juga orang awam di negeri Terengganu dengan lebih mudah dan berkesan.