Kefahaman dan praktik ajaran Sikh dalam kalangan golongan Khalsa di Malaysia - Aman Daima Md. Zain (2017)
Khalsa merupakan satu golongan yang dianggap suci dalarn agama Sikh yang terbentuk melalui upacara amrit sanskar. Sebagai Khalsa, mereka bertanggungjawab menjaga identiti Sikh dan mempraktikkan ajaran agarna mereka dalarn kehidupan seharian. Untuk menunaikan tanggungjawab ini, Khalsa berhadapan dengan cabaran dalarnan dan luaran sebagaimana yang turut dihadapi oleh komuniti Sikh di Malaysia yang majoritinya adalah bukan Khalsa. Oleh yang demikian, objektif kajian ini adalah untuk mengkaji proses pembentukan identiti agarna Sikh yang berkait rapat dengan konsep dan praktik golongan Khalsa. Selain itu, kajian ini juga bertujuan untuk menilai keselarasan di antara kefaharnan Khalsa dan praktik mereka terhadap ajaran agama Sikh. Dalarn kajian ini, pengkaji menggunakan pendekatan kualitatif yang menggunakan reka bentuk kajian kes. Pemilihan sarnpel bagi kajian ini dibuat dengan menggunakan persarnpelan snowball dan serarnai tiga belas orang Khalsa terpilih sebagai responden. Manakala dalarn kaedah pengurnpulan data pula, kajian ini menggunakan tiga kaedah iaitu kaedah temu bual, dokurnentasi dan pemerhatian. Hasil kajian mendapati bahawa majoriti Khalsa mempunyai kefaharnan yang baik mengenai ajaran agama Sikh dan jawapan yang diberikan adalah sarna atau harnpir sarna di antara mereka kecuali dalam dua perkara. Pertama, mengenai larangan memakan daging halal dan keduanya ialah mengenai waktu sembahyang (Nam Japna). Sementara dalam aspek praktik pula, kajian mendapati bahawa majoriti Khalsa mempraktikkan ajaran Sikh dalam kehidupan mereka. Walau bagaimanapun, terdapat dua praktik yang menjadi pertikaian di antara mereka iaitu larangan memakan daging halal dan peraturan memperbaharui amrit sanskar bagi 'patit' yang melanggar Char Kurahit. Implikasi kajian ini menjelaskan bahawa semua Khalsa merupakan orang Sikh tetapi tidak semua orang Sikh itu adalah Khalsa. Dengan ini, masyarakat dapat mengenali agarna dan komuniti Sikh dengan lebih dekat lagi, seterusnya memupuk sifat kerjasarna dan toleransi sesama mereka.