Sastera, politik dan masyarakat - Abdul Rahman Embong , 1944- (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2014)
Buku ini terdiri daripada himpunan esei yang dihasilkan oleh penulis pada tahun 1960-an, 1990-an dan pada tahun 2000 yang tersiar dalam majalah Dewan Bahasa, Dewan Masyarakat, Dewan Sastera, dan Dewan Budaya