Pengajaran dan pelaksanaan kelas pemulihan Jawi program j-QAF Sekolah Kebangsaan di daerah Kulaijaya - Zaidi Yahaya
Tulisan Jawi menjadi medium penyebaran ilmu Islam di Alam Melayu sejak lebih 700 tahun lalu. Penguatkuasaan Akta Bahasa Kebangsaan 1963 dengan penggunaan tulisan Rumi telah melemahkan penguasaan murid dalam tulisan Jawi. Maka pada tahun 2005, program j-QAF diperkenalkan bagi memperkasakan tulisan Jawi melalui salah satu elemen utama iaitu pengajaran pemulihan Jawi. Sehubungan itu, kajian ini bertujuan mengkaji persediaan dan pelaksanaan pendekatan dan kaedah oleh guru-guru j-QAF dalam pengajaran dan pembelajaran Jawi pemulihan. Kajian ini menggunakan kaedah campuran iaitu kaedah kualitatif dan kuantitatif. Data kualitatif dikumpulkan dengan menggunakan kaedah lemubual berslruktur, kajian kepuslakaan dan analisis dokumen. Kaedah kuantitatif pula digunakan untuk membantu hasil analisis yang melibalkan 90 responden guru pemulihan Jawi daripada 32 buah sekolah di daerah Kulaijaya. Data kuantitatif dikumpul dengan menggunakan borang soal selidik dan dianalisis menggunakan program SPSS 13.0. Kajian ini menunjukkan terdapat kejayaan dalam persediaan sebelum pengajaran dan pembelajaran oleh guru-guru pemulihan Jawi (83.9%). Dalam aspek kefahaman pendekatan pula, menunjukkan kegagalan guru memahami pendekatan yang sesuai dalam pemulihan Jawi (34.2%). Manakala penggunaan kaedah pula menunjukkan pengamalan yang tinggi terutama kaedah fonetik, cerakin, nyanyian dan permainan digunakan secara kerap (87.1%). Didapati, kegagalan memahami pendekatan pemulihan Jawi adalah kerana kurangnya latihan berterusan bagi melahirkan guru j-QAF yang berkualiti. Antara cadangan yang bertepatan dengan hasil dapatan ialah guru-guru Jawi pemulihan per1u diberi pendedahan berterusan tentang pendekatan dan kaedah pemulihan Jawi. Oleh itu faktor-faktor ini per1u diambil kira dalam usaha pemerkasaan dan penambahbaikan program j¬QAF sekolah-sekolah kebangsaan agar kelas pemulihan Jawi dapat dimantapkan.