Peranan parti-parti politik dalam pelaksanaan syariat Islam di Terengganu - Abu Bakar Abdullah
Kajian ini bertujuan memaparkan peranan parti-parti politik khasnya UMNO dan PAS dalam pelaksanaan syariat Islam di Terengganu. Kedua-dua buah parti politik ini mempunyai dasar dan matlamat perjuangan yang berbeza, dominan dan berpengaruh di Negeri Terengganu serta berjaya memerintah Terengganu jika dibandingkan dengan parti-parti politik lain terutama PKR dan DAP. Kajian ini cuba menghuraikan kemampuan UMNO dan PAS melaksanakan syariat Islam dalam tempoh tahun 1974 hingga tahun 2004, keran dalam tempoh tersebut UMNO dan PAS memerintah negeri Terengganu. Syariat Islam dilaksanakan dalam pentadbiran, pembangunan dan perundangan negeri. Namun demikian syariat Islam hanya dapat dilaksanakan dalam aspek-aspek tertentu sahaja dan tidak menyeluruh iaitu mengikut tahap keyakinan dan kemampuan parti-parti tersebut dan dalam batas-batas yang dibenarkan oleh Perlembagaan dan Undang-Undang Persekutuan. Dalam usaha melaksanakan syariat Islam, kedua-dua buah parti tersebut berhadapan dengan berbagai-bagai halangan yang berkait dengan kerajaan Persekutuan, Perlembagaan, Undang-Undang Persekutuan dan masyarakat majmuk. Akibatnya, syariat Islam tidak dapat dilaksanakan secara menyeluruh dan hanya terhad kepada orang-orang Islam sahaja. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif iaitu kaedah ilmiah yang menghasilkan penemuan dengan cara memahami, menganalisa, temu bual, pengamatan dan pemerhatian sesuatu kes yang diselidiki. Kaedah pengumpulan data dibuat melalui kajian perpustakaan untuk mendapat fakta-fakta dan maklumat yang penting. Kaedah analisis fakta-fakta yang berkaitan digunakan untuk membuktikan fakta dan maklumat yang dikumpulkan adalah benar dan tepat. Hasil kajian ini mendapati UMNO dan PAS memainkan peranan dan memberi sumbangan masing-masing dalam pelaksanaan syariat Islam. Kejayaan kerajaan UMNO menyediakan kemudahan infrastruktur Mahkamah Syariah dan institusi pendidikan serta kejayaan kerajaan PAS meminda Undang-Undang Bagi Diri Kerajaan Terengganu dengan menjadikan al-Quran, al-Sunnah, Ijmak dan Qias sebagai sumber dan rujukan tertinggi bagi negeri Terengganu, merupakan asas yang kukuh bagi memudahkan pihak kerajaan dalam melaksanakan syariat Islam secara menyeluruh. Manakala halangan-halangan yang dihadapi oleh kedua-dua buah parti tersebut boleh diatasi dengan melaksanakan beberapa cadangan dan saranan yang dikemukakan.